Višje sodišče razveljavilo sodbo za poskus umora v Poljčanah

Slika je simbolična

Mariborsko višje sodišče je pritrdilo pritožbi obrambe Aljaža Verhovnika in razveljavilo sodbo za poskus umora, potem ko je januarja v Poljčanah napadel nekdanjega partnerja njegove žene, kar je tudi priznal in bil obsojen na sedem let zapora. Višji sodniki so se strinjali z obrambo, da tožilstvu ni uspelo dokazati zahrbtnosti dejanja, piše Večer.

Verhovnikov zagovornik Igor Weindorfer se je zoper sodbo pritožil, ne le zaradi višine izrečene kazni, pač pa tudi zaradi kvalifikacije kaznivega dejanja – poskusa umora na zahrbten način. Odvetnik je sicer po pisanju časnika že v ugovoru zoper obtožnico trdil, da je očitek tožilstva pretiran in da bi obtoženemu lahko sodili kvečjemu za poskus uboja.

Potem ko z ugovorom ni uspel, se je njegov klient odločil dejanje priznati, saj se je zavedal, da boljše ponudbe za primer priznanja od tožilstva ne bo dobil, glede na to, da kazenski zakonik za sojenje v rednem postopku predpisuje kazen od 15 do 30 let zapora, dodaja Večer.

Odvetnik Weindorfer je v pritožbi zapisal, da je obtoženi priznal potek dejanja, kot je opisan v obtožbi, ne pa tudi kvalifikacije kaznivega dejanja, ob tem pa poudaril, da prvostopenjsko sodišče v sklopu predobravnavnega naroka obtoženega ni posebej izprašalo o okoliščinah dejanja.

“Ni bilo dokazano, da bi bilo dejanje storjeno na zahrbten način in iz drugih nizkotnih nagibov,” je obramba ponovila tudi na pritožbeni seji višjega sodišča in s pritožbo uspela. Višje sodišče v Mariboru je namreč sodbo razveljavilo in primer vrnilo v ponovno sojenje na prvo stopnjo.

Višje sodnice po poročanju Večera namreč menijo, da čeprav je Verhovnik oškodovanca pred njegovim domom počakal v zasedi in ga napadel, ko je bil ta proti njemu obrnjen s hrbtom in sklonjen božal psa, s tem ni bil izpolnjen zakonski znak kaznivega dejanja poskusa umora na zahrbten način. O zahrbtnosti bi govorili, če bi obtoženi oškodovanca pred napadom pod pretvezo zvabil na neko mesto, v zasebni prostor, je bilo po pisanju časnika stališče senata višjih sodnic.

Verhovnik sicer v kazenskem postopku ni sam, saj je pomoči pri dejanju obtožena tudi njegova žena Patricija Verhovnik.

Na predobravnavnem naroku, ki se je po več ponovitvah končal šele pred kratkim, krivde ni priznala, kdaj se bo zoper njo pričelo sojenje, pa še ni znano, saj mora sodišče prej odločiti o njenem predlogu za izločitev dela dokazov, povezanih z zaseženima telefonoma obtožene.

Poskus umora se je zgodil 16. januarja letos v poznih večernih urah, ko se je 24-letni Verhovnik pripeljal v Poljčane in enako starega nekdanjega partnerja svoje žene pričakal v bližini njegovega doma, da bi ga umoril. Z nožem ga je večkrat zabodel, nato pa je oškodovancu uspelo pobegniti.
vir: lokalec.si

Oddaj komentar