Vinagov kompleks v roke Metalke Commerce

Stečajni upravitelj propadlega mariborskega vinarskega podjetja Vinaga Simon Prelogar je sprejel na milijon evrov zvišano ponudbo družbe Metalka Commerce, ki sicer sodi pod okrilje poslovneža Marjana Pišljarja. Po Prelogarjevih besedah, je bila to edina zvišana ponudba, ki jo je prejel, pogodbo s kupcem pa bo podpisal že v ponedeljek.

Medtem ko se je ločitveni upnik, Raiffeisen banka, že strinjala s prodajo v višini milijona evrov, bo po podpisu pogodbe zadnjo besedo imelo mariborsko sodišče. Če slednje ne bo imelo pripomb, mora kupec v skladu s pogodbo kupnino plačati do 15. februarja.

Prelogar je decembra prejel šest ponudb, tri za celoten kompleks, dve samo za proizvodni del premoženja, torej novo klet v Košakih ter Vinagove vinograde v Košakih, Jarenini in Svečini, en ponudnik pa je oddal ponudbo za staro klet v središču mesta.

Ker banka s ponudbami ni bila zadovoljna, je stečajni upravitelj ponudnike pozval k oddaji zvišanih zavezujočih ponudb in plačilu 50.000 evrov varščine. To sta po Prelogarjevih besedah storila le dva ponudnika, a eden od njiju ponudbe ni zvišal, Metalka Commerce pa jo je z 800.000 evrov dvignila na milijon evrov.

Ni bilo višje ponudbe

Zadovoljen sem nad dejstvom, da bo končno prišlo do prodaje, mi je pa žal, da ni prispela še kakšna višja ponudba,” je dejal Prelogar, ki je prepričan, da se tokrat ne bo ponovila zgodba z ameriškim poslovnežem Jamesom Lukežičem. Slednji je namreč lani prav tako podpisal 1,96 milijona evrov vredno pogodbo, a nato ni poravnal kupnine, zaradi česar z njim še vedno teče sodni postopek, saj zahteva vračilo 180.000 evrov vplačane varščine.

Načrti novega lastnika neznani

Stečajni upravitelj ni vedel povedati, ali ima najverjetnejši novi lastnik kaj izkušenj z vinarskimi posli. Pred časom se je Pišljar sicer že zanimal tudi za nakup polovičnega deleža družbe Adriafin, ki obvladuje Vinakoper, a je ta še vedno v lasti Istrabenza.

Kakšni so načrti potencialnega novega lastnika z Vinagom in ali jih zanima dolgoročno lastništvo ter vnovični razvoj vinarske dejavnosti, za zdaj v Metalki Commerce niso odgovorili, vendar glede na nekatere dosedanje Pišljarjeve posle za kaj takega ni veliko možnosti.

V medijih se poslovneža iz Rovt med drugim omenja v zvezi s Pozavarovalnico Sava in takratno domnevno sporno preprodajo nekdanje poslovne zgradbe ACH, ki naj bi mu v nekaj mesecih prinesla 1,5 milijona evrov dobička, pa tudi v navezah z družino Janković.

VIR: lokalec.si

Oddaj komentar