VIDEO: Zakaj je dobro pred gnojenjem narediti analizo tal?

Gnojenje. Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

Marsikateri vrtičkar, poljedelec, sadjar in vinogradnik zdaj gnoji zemljo oziroma tla, kjer prideluje zelenjavo, sadje in trto. A strokovnjaki s Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor opozarjajo, da vsakoletno gnojenje večkrat škodi pridelku, hkrati pa onesnažuje tla in podtalnico. Zato priporočajo, da pred gnojenjem zemljo pošljete na analizo. Navsezadnje tudi različne rastline potrebujejo različna hranila.

Ostanki hranil v tleh več let onesnažujejo tla in podtalnico

Vodja laboratorijev na KGZ Maribor Leonida Gregorič poudarja, da je “predpogoj za to, da pridelamo zdravo in okolju prijazno hrano je, da poznamo kakšna tla uporabljamo za pridelavo te hrane. Najpomembnejše je, da v času po spravilu pridelka in predno gnojimo ali predno sejemo, poznamo tla, kakšna je sestava hranil v tleh, koliko je hranil, in se temu primerno odzovemo na to.” Od tega je namreč odvisno, koliko se mora gnojiti, s čim oziroma ali se sploh mora gnojiti. Ob tem poudarja še, da vsaka rastlina potrebuje točno določena hranila in da je treba to upoštevati, ne pa kar na pamet gnojiti. Zato je izredno pomembna analiza tal. Opozarja še, da večinoma ni treba vsako leto gnojiti, kar radi delajo mali pridelovalci. Po njenih izkušnjah iz laboratorija ugotavlja, da ima večina malih pridelovalcev prekomerno založenost tal, zaradi tega pridelana hrana ni zdrava. Ostanki hranil v tleh, ki jih rastline ne porabijo, pa povzročajo onesnaženost tal, tudi podtalnice.

Vedeti je treba, kaj je v tleh, zemlji

Roman Štabuc, specialist iz Službe za vinogradništvo na KGZ Maribor, slikovito poudarja: “Kar je v tleh, je v rastlini, kar je v rastlini, je v hrani, kar je v hrani, je tudi v človeku.” Ob tem pa tudi, da tako kot gremo k zdravniku po recept, pred tem pa nas pregleda, tako je treba tudi pregledati zemljo, tla, da se ve, kaj potrebuje. Izpostavlja, da je treba pri gnojenju uporabljati ekološka gnojila. Priporoča pa tudi izdelavo kompostnikov.

Bolj kot rastlina divja v rasti, manj je odporna

Miša Pušenjak, kmetijska svetovalka, specialistka za zelenjadarstvo in okrasne rastline pri KGZ Maribor, poudarja, da sta pri skrbi za zdravo zelenjavo pomembna kolobarjenje in gnojenje. Pri vrtovih pa absolutno priporoča gnojenje z organskimi gnojili. Pri tem je izpostavila, da skoraj vse analize tal, ki jih dobi ona, kaže, da so vrtovi pregnojeni. Iz tega pa nastajajo večje težave, ker so rastline napačno hranjene. Prevelike rastline pa po njenem tudi niso kakovostne, ker divjajo v rasti, izgubljajo odpornost. Zato velja: manj je več.

Zamudniki naj zdaj posadijo sadike sadnega drevja

Specialist za sadjarstvo pri KGZ Maribor Andrej Soršak pa ob vseh nasvetih izpostavlja, da je zdaj skrajni čas, da zamudniki posadijo sadike sadnega drevja in se pripravijo na sezono. Zdaj je tudi čas za načrt nasada, ob tem pa se ne sme pozabiti, da sadna drevesa ostajajo na istem mestu več let. Pomembno je vedeti, kakšna tla imamo, kako jih pripraviti in kako jih založno pognojiti.

Oddaj komentar