VIDEO: V spomin Alenki Glazer

Le nekaj dni pred svojim 94. rojstnim dnem je umrla slovenska pesnica, prevajalka, urednica in literarna zgodovinarka Alenka Glazer.

Alenka Glazer, slovenska pesnica, prevajalka, urednica in literarna zgodovinarka je bila tudi hčerka ruškega pesnika Janka Glazerja. Vsako leto smo jo v času tradicionalnih Glazerjevih dni, ki jih je leta spremljala tudi naša televizija BK TV, srečevali na dogodkih, mnogo krat je o življenju ruškega pesnika oz. svojih staršev spregovorila pred kamero, ali pa je o življenju svojih staršev govorila tudi na številnih srečanjih v okviru Glazerjevih dni, ki se jih je kljub temu, da je kot je v enem izmed naših intervjujev dejala, živelo “bolj odmaknjeno” življenje.

Pred leti je posebej ganljivo zgodbo svojih staršev z zbranimi delila na Glazerjevi domačiji.

Pred skoraj štirimi leti je praznovala svoj 90. rojstni dan. Takrat so jo presenetili v knjižnici v Rušah.

Življenje Alenke Glazer in njena dela
Okupatorji so jo med drugo svetovno vojno izgnali v Srbijo, kjer je 1944 opravila privatno maturo v Kragujevcu. Po vojni, leta 1950 je diplomirala iz južnoslovanske književnosti in slovenščine na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Študirala je tudi umetnostno zgodovino. Od leta 1962 pa je bila višja predavateljica novejše slovenske književnosti in mladinske književnosti na mariborski Pedagoški akademiji. Bila je tudi sourednica revije Otrok in knjiga.

V svojem literarnem ustvarjanju je objavila 3 pesniške zbirke: Ujma (1968); Branike (1977) in Jerebika (1988). V pesmih pogosto jemlje podobe iz pohorske narave, jezik pa je obogatila z lokalizmi. Za otroke je izdala zbirko pesmi Žigažaga (1980). Prevajala je predvsem iz nemščine in ruščine.

Oddaj komentar