VIDEO: Številne podražitve v Mestni občini Maribor

Na novinarski konferenci Mestne občine Maribor so predstavili gradiva, ki bodo obravnavana na 3. redni seji Mestnega sveta MO Maribor.

Mariborska občina močno podfinancirana

Saša Arsenovič, župan Mestne občine Maribor, je uvodoma dejal: “Srečujemo se z izzivi kot vse druge občine, ki so povezane z nepričakovanim dvigom cen energentom in s tem povezanimi drugimi podražitvami, tudi pravilnega odziva države za dvig plač, vendar žal država ne zagotavlja denarja za to. Pri snovanju proračuna in uskladitev cen na mestni seji med 1. in 2. branjem smo si prizadevali in marsikje uspeli ublažiti posledice, na drugi strani pa ne ogrožati razvoja, na način, da breme porazdelimo in da storitve, ki jih občani uporabljajo, in to ne vsi vseh v enaki meri, ne bremenijo vseh.” Povedal je, da je mariborska občina močno podfinancirana, zato so se primorani prekomerno zadolžiti: “Država nam da bistveno premalo denarja in ta razkorak raste.”

Farmadent: “Če bi lahko zavrtel uro priznal, bi ga prodali že leta 2019”

Dotaknil se je tudi prodaje Farmadenta: “Priznam, da če bi lahko zavrtel uro priznal, bi ga prodali že leta 2019. In imamo sedaj dve slabi možnosti, od katerih verjamem, da bodo svetniki, tako kot so svetniki vseh drugih občin, ki so solastnice, potrdili to prodajo, ki ima seveda odložni pogoj potrditve AVK. In upam, da bo podjetje, ki je dalo najvišjo ponudbo, poskrbelo za razvoj podjetja, ohranjalo tukaj delovna mestna in da se MOM, katere dejavnost to ni, ne bo več ukvarjala z veleprodajo zdravil.”

Vrtci bodo občutno dražji

“Ena najbolj bolečih stvari, vendar nam ni uspelo biti boljši kot to, zgleda pa seveda slabo, ker cen od 2019 do 2022 nismo zviševali, čeprav so cene rasle in ta predvidena uskladitev cen deluje višja kot v nekaterih občinah v Sloveniji. Cena samega vrtca bo primerljiva s cenami, ki jih plačujejo drugi državljani,” je komentiral dvig cene vrtcev.

Brigita Gajzer Pliberšek, vodja Urada za vzgojo, izobraževanje, znanstveno, socialno varnost in raziskovalno dejavnost: “Uskladitev je potrebna zaradi rasti stroškov v tem obdobju, in sicer tistih, ki so predmet in element cene programa vrtcev, to so materialni stroški, stroški živil in dela.” Poudarila je, da so se od leta 2019 stroški povišali za 7,6 milijona evrov. Do leta 2022 so vsa povišanja bila pokrita iz proračuna MOM. “Od lanskega leta do letošnjega se povečujejo za nadaljnje 4,1 milijone in še vedno bo največji del krit iz občinskega proračuna, in sicer v višini 2 milijona. S strani staršev je načrtovano povečanje za 1,6 milijona in strani državnega proračuna za pol milijona.”

Mateja Cekić, vodja Urada za finance in proračun MO Maribor, je med drugim dejala: “Potrebna je uskladitev določenih cen. Tako na vrtcih, čistilni napravi, potniškem primeru, saj če do uskladitev ne pride, pomeni, da moramo v proračunu zagotoviti dodatnih 5,3 milijona evrov. Dogaja se, da presežka vira za financiranje tekočih nalog občine zmanjkuje, to pomeni, da bo potrebno ali nenamensko koristiti namenska sredstva, namenjena investicijskem vzdrževanju ali zmanjševati neobvezne naloge občine, te pa so predvsem na področju kulture, sociale, gospodarstva in turizma.”

Podražitev gondol in prevozov z avtobusi

Ranko Šmigoc, direktor javnega podjetja Marprom, je dejal: “Uvajamo povsem novo vrsto kombinirane vozovnice “parkiraj in prisedi”, ki bo omogočala ugodno parkiranje ob hkratni uporabi javnega prometa.” Če je danes ena vozovnica veljala v roku 60 minut, bo sedaj veljala 75 minut. “Dodan je paket kombiniranih tridnevnih vozovnic v kombinaciji s krožnokabinsko žičnico,” je še med drugim dejal.

Več si lahko ogledate spodaj.

Oddaj komentar