VIDEO: Prva mariborska uporniška akcija proti nacistom se je zgodila v Volkmerjevem prehodu

Spominska slovesnost ob obletnici prve uporniške akcije v Volkmerjevem prehodu

Včeraj dopoldne so v Mariboru obeležili spomin na prvo uporniško akcijo mariborskih domoljubov, ki so 29. aprila 1941 zažgali dva avtomobila nacističnega okupatorja. Spominsko prireditev so pripravili v Volkmerjevem prehodu na mestu uporniške akcije.

Maribor je bil leta 1941 prvo večje mesto v Sloveniji, ki so ga zasedli nemški okupatorji. V mesto je prišel tudi Hitler. A le nekaj dni za tem, se je 29. aprila 1941 zgodila v Volkmerjevem prehodu prava uporniška akcija. Skupina mladih je namreč v zgodnjih jutranjih urah, ko je veljala še policijska ura, zažgala dva okupatorjeva avtomobila.

Temu je sledila velika akcija Nemcev, ki so zaprli več ljudi in jih zasliševali, da bi izvedli, kdo je sodeloval pri uporniški akciji. A mladeničev takrat ni nihče izdal. Bilo jih je več, nekateri so stražili po ulicah, da so lahko drugi izvedli akcijo. Avtomobila so zažgali nekaj do pete ure zjutraj. Obe vozili sta bili popolnoma uničeni.

Maribor je že dolgo časa označen kot mesto upora. Tudi ta akcija je imela značaj tega. O pomenu dogodka sta spregovorila Samo Peter Medved, mariborski podžupan, in zgodovinar Aleš Arih.

Oddaj komentar