VIDEO: Nepopisno veselje Slovenke ob zgodovinskem dosežku na OP Francije

Tamara Zidanšek je dosegla enega izmed največjih uspehov slovenskega tenisa. Na OP Francije se je namreč uvrstila v četrtfinale. V osmini finala je premagala Romunko Sorano Cirsteo (54. WTA). Rezultat je bil 7:6 in 6:1.

Zidanškova je tako postala prva Slovenka v samostojni državi, ki se je prebila v četrtfinale enega od štirih turnirjev za grand slam. Naj spomnimo, Mima Jaušovec je v času nekdanje države leta 1977 zmagala na OP Francije, leta 1983 pa je bila finalistka.

Prvi niz je trajal nekaj manj kot uro, Zidanškova pa ga je dobila po podaljšani igri. Osredotočena je bila v ključnih trenutkih niza, saj je v 12. igri ubranila brejk žogo, po kateri bi lahko Romunka dobila uvodni niz. Podaljšana igra se je končala z rezultatom 7:5. V drugem nizu je od samega začetka prevladovala naša igralka in povedla s 5:0. Dvoboja je bilo konec v 7. igri, ko je Zidanškova izkoristila prvo zaključno žogo.

Ob ključnih trenutkih Slovenka bolj zbrana

Takoj po dvoboju je na igrišču v pogovoru s Fabricem Santorojem povedala: “Na igrišče sem prišla pripravljena. Bila je dobra borba. Sorana je imela tudi zaključno žogo za zmago v prvem nizu. Vesela sem, da mi je uspel preobrat.” Santoro jo je nato spomnil na dvoboj prvega kola pred tednom dni, ki ga Zidanškova dobila proti Kanadčanki Bianci Andreescu, trajal pa je tri ure in pol: “To mi res veliko pomeni. Res sem vesela, da sem prišla v četrfinale.”

Ta dvoboj pa je kot odločilnega za ta uspeh izpostavil tudi Andrej Kraševec, selektor ženske reprezentance: “Gre za enega največjih uspehov v slovenskem tenisu po Mimi Jaušovec. Seveda imamo tudi zmagovalke WTA turnirjev in ne smemo pozabiti na uspehe Katarine Srebotnik v igri dvojic na turnirjih za GS. Četrtfinale med posameznicami je res poseben rezultat. Tudi tam ni brez možnosti, vsaka tekma je namreč poglavje zase. Ampak Tamara lahko naredi ta korak, saj na igrišču res deluje samozavestno. To je dobila po zmagi v prvem kolu. Verjame vase. Verjame, da je sposobna zmagovati tudi višje postavljene igralke. To je zelo dobro za slovenski tenis, to lahko pripomore tudi ostalim slovenskim igralkam. Tudi najmlajše igralke bodo zdaj podrobno spremljale ženski tenis. Ob tem pa lahko vsi vidimo, da se v Sloveniji lahko uspe s slovenskim znanjem. Imamo ga dovolj, kar smo pokazali tudi v preteklosti ob največjih uspehih slovenskega tenisa.”

Roland Garros, osmina finala (34.367.216 evrov, pesek)
Zidanšek T. (Slo) –Sorana Cirstea (Rom) 7:6, 6:1

Oddaj komentar