VIDEO: Na občini pred sejo: “Če proračun ni potrjen, bo občina funkcionirala na minimalnih obratih naprej”

Pred 4. redno sejo Mestnega sveta MO Maribor se je odvila kava z novinarji, kjer so predstavili gradivo, ki bo na seji.

Sodelovali so: Saša Arsenovič, župan Mestne občine Maribor, mag. Mateja Cekić, vodja Urada za finance in proračun MO Maribor in Milan Kotnik, predsednik Sveta invalidov MOM.

Župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič je uvodoma dejal: “Iščemo konsenz svetniških skupin, skupni imenovalec pa želim da je razvoj in vsak dan boljši Maribor”.

Povedal je, da so prišli do kvalitetnejšega proračuna: “A moram povedati, da ne moremo istočasno izvajati vseh projektov, obveznih nalog in neobveznih nalog, ki so nam mogoče najbližje, tiste na sociali, in na drugi strani se ne zadolževati. To dvoje ne gre skupaj, kako porabiti več, brez da se zadolžuješ pri tem, ko nimaš dovolj denarja in si v največjem razvojnem ciklu. A mislim, da nam je uspelo pripraviti takšen proračun. Tudi amandmaje, ki smo jih prejeli, bomo v največji možni meri upoštevali in upam, da bo proračun za 2023 in 2024, ki sta seveda povezana, ker smo upočasnili del investicij, da smo se lahko manj zadolžili in prenašamo dokončanje projektov v 2024, vse v želji, da bi bila sprejeta skupaj, ker sta vsebinsko zelo podobna.”

“Če proračun ni potrjen, bo občina funkcionirala na minimalnih obratih naprej, vendar ne bo mogla črpati že odobrenega kredita za investicije Center Rotovž, nabrežje reke Drave brv Lent, ne bo mogla začeti postopkov zadolževanja za investicije zdravstvena postaja Magdalena, atletska dvorana, OŠ Tabor, ne bo se mogla zadolževati za investicijska vzdrževanja šol, vrtcev, športnih in kulturnih objektov. Kar pomeni, da bo treba investicije, ki so v polnem teku in za katere je bilo res vloženo ogromno časa in denarja, da smo tako daleč, in sodelovanja z državo in ministrstvi … To bi bila skoraj nepopravljiva škoda. Enostavno se to ne sme zgoditi in tudi razumskega razloga za to ni,” je dejal v nadaljevanju.

Mateja Cekić, vodja Urada za finance in proračun MO Maribor, se je dotaknila tudi podražitev: “Dogaja se, da te obvezne naloge, tu so se stroški toliko dvignili, da ne vemo, ali bomo z vsemi tekočimi prihodki te stroške sposobni pokriti. Povprečnina se je povečala, to pomeni dodatne 4,6 milijona v proračunu, vendar so se stroški povečali za več kot 12 milijonov.” Proračun za 2023 so zmanjšali: “Sedaj je vreden 190,9 milijona, zmanjšal se je za 1,7 milijona evrov, tako da smo investicijo Rotovž delno prenesli v leto 2024.” Zmanjšali so ga za 3 milijone, na drugi strani pa povišali nekatere druge postavke, za katere so svetniki podali predloge.

Več v videu spodaj.

Oddaj komentar