VIDEO: Mariborski policisti in zdravniki opozarjajo pred uporabo pirotehničnih sredstev, posledice so lahko grozljive

VIR: UKC Maribor

Predstavniki Policijske uprave Maribor in UKC Maribor so na današnji skupni novinarski konferenci pozvali uporabnike pirotehničnih sredstev, da če to že uporabljajo, naj tega ne kupujejo na črnem trgu in naj pirotehniko uporabljajo v skladu z navodili ter na varen način. Posledice poškodb so namreč lahko zelo hude.

V Urgentnem centru Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor sicer po letu 2019 beležijo manj poškodb zaradi uporabe pirotehnike, ne glede na to pa so poškodbe zelo hude.

“Lahko si predstavljate, kako travmatična je ta poškodba za otroka, družino, za celo njihovo skupnost,” je dejala Vidmajerjeva. Deček je ob dogodku utrpel tudi poškodbo oči, a ta na srečo ni bila tako huda, da bi puščala trajne posledice. Ob njem je bil poškodovan tudi njegov leto starejši brat, ki je utrpel manjše opraskanine.

Izpostavila je zahtevnost zdravljenja. Pogosto gre za mikrokirurške operacije, pri katerih kirurgi poskušajo rešiti nepoškodovano tkivo, kolikor se da. Tudi rehabilitacija je praviloma dolgotrajna, posledice pa doživljenjske, je še opozorila Vidmar in pojasnila, da je omenjeni deček še vedno v procesu rehabilitacije, ki se bo še nadaljevala.

Da bi bili prazniki čim bolj varni, si prizadevajo tudi mariborski policisti, žal pa se vsako leto srečujejo tudi s kršitvami in poškodbami na tem področju. Najhuje je, da so prisotne tudi pri otrocih, je izpostavil samostojni policijski inšpektor s Policijske uprave (PU) Maribor Boris Lukežič.

Oddaj komentar