VIDEO: 3-letni Nik iz Maribora potrebuje pomoč, zahtevna operacija bi mu lahko omogočila samostojnejše življenje

Triletnemu Niku iz Maribora, ki se bori s cerebralno paralizo – spastično diplegijo, lahko pomagamo do boljšega življenja, če združimo moči. Njegova zgodba ni le zgodba o izzivih in boju, temveč tudi o upanju in neverjetni moči človeškega duha.

Nik se že od rojstva sooča z različnimi zdravstvenimi težavami

Ker ga je zanimalo, kaj se dogaja po svetu, je pohitel in se rodil kar tri mesece prezgodaj. Takoj po njegovem rojstvu so se začele možganske krvavitve, ki so onemogočile likvorju (možganski tekočini) pretakanje iz enega v drugi del možganov, zato so ga v prvih petih mesecih življenja čakale številne operacije na glavi.

V njegove možgančke so vstavili cevčico, ki poteka od možganov, preko prsnega koša v želodec in omogoča normalen pretok likvorske tekočine. S tem posegom njegovi možgani ne zatekajo in normalno delujejo. Zaradi poškodb možganskih celic ima cerebralno paralizo – spastična diplegija.

Medtem ko njegovi vrstniki veselo hodijo, tečejo, skačejo in se prepuščajo gibalnim vragolijam, jih Nik lahko le opazuje, saj mu trenutna situacija ne dopušča samostojnega stanja in hoje.

Matjaž Augus, oče Nika, nam je povedal, kako je doživljal novico, ko je izvedel, da je prišlo do težav. “V osnovi si kot moški v tej funkciji primoran, da si moški. Si na nek način prisiljen, da moraš biti ne samo za mamico, za otroka močen, ampak dejansko za vso družino. Tukaj so naši starši, babice, dedki. Ni mi ostalo drugega, kot da je fokus, koncentracija na iskanju nekih rešitev, ki bi pripomogle k temu, da ostajamo mirni, da v vsej tej zgodbi ne obupujemo, da se res skozi neko notranjo moč, pozitivno razmišljanje, premagujemo vsak izziv posebej.”

Najhuje je, ko si kot starš nemočen, saj je vse v rokah tujih ljudeh: “Moraš samo zaupati, biti močen in pozitivno naravnan, to je ključ, da lahko premagaš vse skupaj.”

Prizadevajo si, da mu omogočijo dostop do najboljše možne nege in zdravljenja. V bolnišnici St. Louis Children’s Hospital v ZDA, so pripravljeni izvesti zahtevno operacijo hrbtenjače, ki bi Niku lahko omogočila samostojnejše življenje.

Nikova družina se obrača na vas z željo in upanjem, da jim boste lahko pomagali pri zbiranju finančnih sredstev za operacijo v Ameriki. Ta operacija bi Niku izboljšala kakovost življenja. Lažje bi se gibal, vzpostavljal ravnotežje, pravilno držo telesa in s prvimi samostojnimi koraki zakorakal v svet.

Njegova starša mu po svojih najboljših močeh omogočata skrbno nego, napredovanje in izvajanje terapij strokovnjakov, ki pa so večinoma samoplačniške. Finančnih sredstev za operacijo in vse dodatne stroške, ki znašajo skoraj 90.000 evrov, žal nimata.

Donirate lahko na transakcijski račun Društva KRIŽEMROK
SI56 6100 0000 8119 441, namen nakazila NIK A.
Vsake donacije bodo izjemno veseli.

 

 

Oddaj komentar