V UKC Maribor pri starših otrok s kroničnimi boleznimi preverjajo interes za cepljenje proti covidu-19

FOTO: Pixabay.com

V obeh obeh kliničnih centrih v teh dneh zbirajo podatke in oblikujejo sezname otrok, starejših od 12 let in so posebej ranljivi kronični bolniki. Pri njih tako preverjajo interes za cepljenje proti covidu-19. Na pediatrični kliniki UKC Ljubljana so sicer že cepili 85 mladostnikov, ki so starejši od 16 let in so posebej ranljivi kronični bolniki.

Potem ko je Evropska agencija za zdravila dala dovoljenje za uporabo cepiva proti covidu-19 proizvajalcev Pfizer in BioNtech za otroke, stare od 12 do 15 let, se je tudi svetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) strinjala z uporabo tega cepiva pri omenjeni starostni skupini.

Ob tem je skupina sklenila, da se otroci, stari 12 let in več, cepijo po enakih prioritetah kot odrasli, torej najprej posebej ranljivi kronični bolniki, nato kronični bolniki, nato pa vsi ostali. Cepljenje otrok, ki spadajo v skupino posebej ranljivih kroničnih bolnikov, poteka v terciarnih ustanovah, torej v obeh kliničnih centrih, cepljenje ostalih otrok pa v cepilnih centrih.

Od začetka je namreč Pfizerjevo cepivo registrirano za starejše od 16 let

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so za STA pojasnili, da so na pediatrični kliniki že v prvi fazi s pomočjo zdravnikov zbrali podatke posebno ranljivih kroničnih bolnikov, ki so starejši od 16 let – že od začetka je namreč Pfizerjevo cepivo registrirano za starejše od 16 let, in se nato na podlagi pogovorov s starši dogovorili za cepljenje tistih, ki še niso bili morda cepljeni. Tako so cepili 85 oseb.

S širitvijo skupin za cepljenje pa so ponovno zbrali podatke o posebno ranljivih kroničnih bolnikih, starih od 12. do 15 let. Osebe s seznama oz. njihove starše v teh dneh kličejo in preverjajo interes za cepljenje, nato bo bodo tiste, ki bodo v to privolili, tudi cepili.

Zbirajo podatke od zdravnikov

Tudi v UKC Maribor so za STA pojasnili, da trenutno še zbirajo podatke od svojih zdravnikov, na podlagi katerih bodo ustvarili seznam. Nato bodo stopili v stik s starši otrok in preverili interes za cepljenje.

Sicer pa se na cepljenje zdravih otrok, starejših od 12 let, pripravljajo tudi po cepilnih centrih. Vodja ljubljanskega cepilnega centra Simona Repar Bornšek je za STA pojasnila, da bodo ob cepljenju otrok na cepilnem mestu prisotni tudi pediatri. Na cepljenje v Ljubljani naj bi čakalo okoli 800 otrok. Cepili jih bodo predvidoma v prihodnjem tednu.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar