V UKC Maribor naj bi pričeli z obsevanji

Prihajajoči ponedeljek naj bi pričeli z obsevanji v (novi) mariborski onkologiji. Predstavniki vodstva Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor so namreč člane sveta zavoda seznanili s sklenjeno pogodbo z Onkološkim inštitutom Ljubljana, od katere je odvisen začetek delovanja enote za radioterapijo, na oddelku za onkologijo. Pričetek obsevanj je sedaj predviden za 7. november.

onkologija

Z obsevanji naj bi sicer pričeli že sredi oktobra, a se je datum spet prestavil, saj naj bi se “zataknilo” pri dokumentaciji. V UKC so pred časom pojasnili, da so prvi predpogoj postavili, ko so se z Onkološkim inštitutom Ljubljana uspeli dogovorili za „posojo“ specialistov. Za izvajanja obsevanj pa (nujno) potrebujejo tudi dovoljenje Uprave za zaščito pred sevanji. Po poročanju nekaterih medijev, iz UKC Maribor tej Upravi še vedno niso posredovali vseh dokumentov, zato še ne morejo dobiti dovoljenja. UKC Maribor naj bi celo z Ministrstva za zdravje pozvali, naj to storijo čimprej, kajti tudi pregled dokumentacije, ko jo bodo prejeli, bo terjal svoj čas, to pa pomeni še več čakanja za bolnike, ki se na obsevanja – še vedno – vozijo v Ljubljano.

onkologija

V Maribor postopoma
Glede na napovedi UKC Maribor, naj bi na mariborski onkologiji najprej obravnavali bolnike, ki potrebujejo paliativna obsevanja, nato pa bolnike z najbolj pogostimi oblikami obolenj: rak dojk, pljuč in prebavil. Polni obseg delovanja oddelka naj bi vzpostavili do leta 2019. Takrat računajo, da bodo obsevali približno 800 bolnikov letno. Ker je trenutno na mariborski onkologiji zaposlenih nekaj več kot 30 oseb in predvsem zaradi pomanjkanja specialistov, pa bodo v vmesnem času kadrovski manko nadomeščali ljubljanski kolegi. Predvidoma dvakrat na teden naj bi v UKC Maribor prihajala po en radioterapevt in en medicinski fizik.

onkologija

Oddaj komentar