V Sloveniji zabeležena dva nova primera ošpic v tem letu

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je v začetku letošnjega leta zabeležil dva primera ošpic pri odraslih osebah. Predvidevajo, da sta povezana z lanskoletnim izbruhom v kranjski regiji.  Lani so skupno zabeležili 48 primerov ošpic pri slovenskih prebivalcih in dva pri tujcih, še navaja NIJZ.

V zadnjih dveh mesecih lanskega leta so na NIJZ obravnavali dva izbruha ošpic v kranjski in ljubljanski regiji, ob tem pa 30 zbolelih oseb z ošpicami. Štirje so bili otroci, ostali so bili odrasli. Prvi primer je bil vnesen iz tujine, od osebe se je nato bolezen prenesla na šest oseb, od enega sekundarnega primera pa nato še na 13 oseb, od terciarnih primerov pa predvidoma še na tri osebe. V drugem izbruhu pa so zbolele tri osebe iz ljubljanske regije. Ob bok temu pa so zabeležili še dva posamična primera ošpic, pri katerih pa nimajo znanega vira okužbe.

Koža obolelega za ošpicami. Vir: sl.wikipedia.org

Tako je lani skupno NIJZ obravnaval 50 primerov ošpic. Med prijavljenimi primeri je bilo sedem otrok, pet mlajših od pet let, pet je bilo starih med 15 in 24 let, preostali pa so bili odrasli med 25 in 54 let. Med zbolelimi jih je bilo 13 cepljenih z dvema odmerkoma, dva z enim odmerkom, devet je bilo necepljenih, za preostale zbolele nimajo podatkov o cepljenju. Od zbolelih otrok nobeden ni bil cepljen proti ošpicam.

Za ošpice velja, da se prenašajo po zraku s kihanjem in kašljanjem, bolnik je kužen približno štiri dni pred pojavom izpuščaja in še štiri dni po pojavu izpuščaja. Virus ošpic pa je zelo nalezljiv, dobro je vedeti, da ostane v zraku še dve uri po tistem, ko je bila oseba v prostoru.
Vir: STA

Oddaj komentar