V Sloveniji je okoli 165.000 gasilcev

FOTO: PGD Radvanje

Gasilske dejavnosti so bile v letu 2021 precej okrnjene, druženj in vaj skoraj ni bilo, odpadla so tudi številna tekmovanja. Predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik leto ocenjuje kot izgubljeno za slovensko gasilstvo, a poudarja, da gasilstvo ni zamrlo, saj v gasilske vrste vsako leto vstopi do 2500 mladih.

O stanju v gasilstvu je Cerkvenik spregovoril na današnjem plenumu gasilske zveze v Svetem Juriju ob Ščavnici. Zveza je, kot je izpostavil, z razpisom za sofinanciranje gasilske zaščitne in reševalne opreme lani zagotovila 2,4 milijona evrov. Do sofinanciranja je bilo upravičenih 947 prostovoljnih gasilskih društev in štiri gasilske zveze.

Začeli so graditi vadbeni poligon v Grosuplju, gradnje v Zagorju ob Savi pa zaradi izredno visokih ponudbenih cen niso začeli. Poligoni bodo zgrajeni po tipskem načrtu, enakem za vseh 17 gasilskih vadbenih centrov po Sloveniji. Regijski gasilski vadbeni poligoni bodo namenjeni praktičnemu usposabljanju gasilcev na regijski ravni. Na njih se bodo izvajala praktična usposabljanja na tečajih za operativnega gasilca in višjega gasilca ter pripravljalne vaje na tečajih za nižjega gasilskega častnika in gasilskega častnika.

Lani je Gasilska zveza Slovenije izvedla 279 tečajev, sprejemnih izpitov, izpitov, posvetov, seminarjev in ogledov. Usposabljanje je uspešno končalo le 2829 prostovoljnih gasilcev, saj so se usposabljanja zaradi epidemioloških razmer izvajala z zmanjšanim številom udeležencev.

Cerkvenik ob tem dodaja, da so ob iskanju novih možnosti in priložnosti ob omejitvah zaradi epidemije covida-19 več pozornosti namenili založniški dejavnosti in izdali priročnike o gasilskem protokolu, za delo članic in njihovi vlogi v gasilski organizaciji ter o vozilih na alternativni pogon in ukrepanju ob nesrečah in požarih. Priložnost so izkoristili tudi za arhiviranje podatkov in zbirk.

Cerkvenik je še dodal, da bodo morali na novo vzpostaviti medgeneracijsko sodelovanje, družabnost in druženje, brez katerih gasilska organizacije ne more živeti.

Priložnost, da obnovijo stike, se srečajo s predstavniki različnih služb in enot zaščite in reševanja ter gasilskimi kolegi iz tujine, bo že maja na Bogatajevih dnevih zaščite in reševanja na Ptuju in še bolj julija na Gasilski olimpijadi v Celju. “Takrat predstavljene primere dobrih praks bomo lahko vpletli tudi v naše delovanje,” je prepričan.

V Sloveniji je okoli 165.000 gasilcev, od tega nekaj čez 30 odstotkov članic in tudi okrog 30 odstotkov mladih. “Podatki kažejo, da se letno gasilcem pridruži od 2000 do 2500 mladih,” je še dejal predsednik Gasilske zveze Slovenije.

vir: lokalec.si, FOTO: PGD Radvanje

Oddaj komentar