V Mariboru se bodo z literarnim večerom poklonili Kajuhu

FOTO: Mariborska knjižnica

Drama Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bo popoldne v sodelovanju z Mariborsko knjižnico v Knjižnici Pekre pripravila literarni večer Moja pesem ni le moja pesem, s katerim se bodo poklonili ustvarjalnosti pesnika Karla Destovnika – Kajuha in njegovi vlogi v kolektivni zavesti Slovencev. Danes sicer mineva 79 let od pesnikove smrti.

Kajuhove pesmi bosta skozi prelomne dogodke iz njegovega življenja na literarnem večeru predstavila dramska igralca Ksenija Mišič in Kristijan Ostanek.

Vlada je leto 2023 na široko pobudo javnih zavodov, društev in občin ter ob podpori Društva slovenskih pisateljev razglasila za Kajuhovo leto v spomin na stoletnico njegovega rojstva. Osrednji dogodek s slavnostno akademijo Samo en cvet je na predvečer pesnikove obletnice smrti v torek potekala v Cankarjevem domu.

Kot ob dogodku poudarjajo v SNG Maribor, Kajuhovo literarno delo ni le dokument takratnega časa, temveč izpoved najgloblje in najčistejše nadčasovne človečnosti. Pesnik v svojih delih ne razkriva le zaostrenih družbenih in političnih napetostih takratnega sveta ter z vojno vihro povezanega vseprisotnega strahu pred smrtjo, ampak tudi vzneseno radost ob prebujajočih ljubezenskih občutjih, so še dodali.

Karel Destovnik – Kajuh se je rodil 13. decembra 1922 v Šoštanju, v hiši, ki danes nosi ime Kajuhov dom in je ena najopaznejših stavb v mestu. Umrl je v napadu nemške izvidniške patrulje 22. februarja 1944, star 21 let in blizu svojega doma, v Šentvidu nad Zavodnjami. Tam je danes postavljen Kajuhov spominski objekt.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar