V Mariboru o prebivalcih nemške narodnosti na Slovenskem

Mariborska univerzitetna knjižnica je včeraj gostila seminar Prebivalci nemške narodnosti na Slovenskem – nekoč in danes. Skupna ugotovitev zbranih je bila, da je kultura tkala mostove in združevala ljudi, je ocenila Karmen Teržan Kopecky. Ob tem je izpostavila vlogo mnogih zamolčanih osebnosti, ki so ključno zaznamovale zgodovino Maribora.

Na seminarju, ki sta ga v okviru leta sosedskega dialoga med Avstrijo in Slovenijo organizirala Društvo slovensko-avstrijsko prijateljstvo Maribor in Avstrijska čitalnica mariborske univerzitetne knjižnice, je bil poudarek na kulturnih, kulturno-zgodovinskih in jezikovnih vidikih, je za STA povedala vodja društva Teržan Kopeckyjeva.

Teme so bile zelo raznolike in so segale od potovanja nadvojvode Karla Habsburškega na spodnjem Štajerskem in mariborskih Nemcev ob koncu avstro-ogrske monarhije do vprašanja Kočevskih Nemcev. Prav tako so predstavili knjigo Zamolčani Mariborčani.

Po besedah Teržan Kopeckyjeve je bila skupna ugotovitev današnjega seminarja, da je bila vedno kultura tista, ki je združevala in tkala mostove. Prav primeri iz zgodovine kažejo, da so pripadniki različnih narodov, ki so živeli drug ob drugem, kljub razprtijam znali sobivati in družiti, denimo prek glasbe. Prav na ravni sodobnega osveščenega človeka je tudi danes potrebno iskati sožitje, je dodala predsednica društva slovensko-avstrijskega prijateljstva.

Ob tem je ocenila, da se po dolgih letih molka o vlogi pripadnikov nemške narodnosti na Slovenskem zadeve le počasi spreminjajo. Za svojega smo tako vzeli Hermana Potočnika – Noordunga, a je še veliko drugih osebnosti nemškega rodu, od županov do kulturnikov, ki so pustili pomemben pečat v zgodovini Maribora in tudi naše države.

Teržan Kopeckyjeva je opozorila še na nevarnosti današnjih razmer, saj je prav v času socialnih in gospodarskih stisk velika nevarnost za poglabljanje medsebojnih sporov. Z organizacijo tovrstnih seminarjev pa želijo ljudi osveščati prav o nasprotnem, in sicer, da “samo skupaj nekaj zmoremo”.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar