V Mariboru bodo kmalu potekali že 23. Slovenski dnevi knjige

Foto: Krisrjian Robič

Festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru ima končno svoj datum. Po uspešno prestani pandemiji in bogatem predfestivalskem spletnem programu, se festivalsko dogajanje naposled seli tudi v materialni svet v obliki knjižnega sejma na Grajskem trgu in številnih literarnih dogodkov, ki se bodo odvili med 19. in 24. junijem.

Obstajajo različni načini povezav med ljudmi in eden najpomembnejših je kultura, ki obsega tudi vsa področja umetnosti. Knjiga je od nekdaj močno povezovalno sredstvo – povezuje različne in raznolike skupnosti v sedanjosti, predstavlja vez z našo kulturno dediščino in s preteklostjo ter je neprecenljivi sistem, ki bo našim zanamcem omogočil, da bodo lahko razumeli zgodovinski čas, v katerem živimo“, so zapisali na spletni strani MKC Maribor.

Audrey Azoulay, generalna direktorica UNESCA, je v letošnji poslanici ob svetovnem dnevu knjige zapisala naslednje: »V teh negotovih časih se mnogi zatekajo h knjigam za lažje premagovanje vsesplošne karantene in tesnobe. Knjige imajo vsekakor zmožnost, da nas tako zabavajo kot učijo. So sredstvo, ki nam preko spoznavanja novih avtorjev, univerzumov in kultur omogoča raziskovanje svetov onstran naših osebnih izkustev in so sredstvo, ki nam nudi dostop do naših najglobljih notranjih predelov. Stran za stranjo nam knjige osvetljujejo pot, da se lahko prosto potepamo ne glede na čas in meje. Povedano z drugimi besedami, knjige nam dajo svobodo.«

Kot je bilo rečeno že aprila, ob svetovnem dnevu knjige – časi, ki jih živimo, so drugačni, in takšna je tudi izvedba letošnjega festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru, ki že vse od leta 1997 poteka v organizaciji Mladinskega kulturnega centra Maribor in v partnerskem sodelovanju s številnimi akterji, ki delujejo na področju  knjige. Aprila so pripravili prvi del programa, ki je potekal v obliki uspešnega spletnega knjižnega sejma tistih založb, ki bi se sicer predstavljale v živo na Grajskem trgu.

Drugi del programa, ki ga pripravljajo, obsega knjižni sejem v živo z moderiranim spremljevalnim programom ter predstavitvami založb na Grajskem trgu, spletni knjižni sejem, večerni literarni program na različnih mestnih prizoriščih ter nekatere tradicionalne literarne akcije festivala.

Foto: Kristijan Robič

Na knjižnem sejmu na Grajskem trgu, ki ga bo moderirala Petra Bauman, in na spletnem  knjižnem sejmu, ki bo potekal na družabnih omrežjih in spletnih straneh založb in festivala, se bodo s preteklo in aktualno knjižno produkcijo predstavile založbe, ki bodo ponujale knjige po znižanih cenah. V spremljevalnem programu se na odru knjižnega sejma predstavljajo založbe, ki bodo podrobneje predstavile knjižne novosti, predstavljamo alternativne in študenstke literarne revije,  pripravljamo predstavitev produkcije dijakov Oblečene knjige, v dopoldanskem času pripravljamo program za otroke, na katerem bodo na odru knjižnega sejma nastopile Alenka Spacal, Maša Ogrizek in za desetnico nominirana Cvetka Bevc, kamišibaj v izvedbi Tanje Lužar in Metke Damjan ter glasbeni kamišibaj, ki so ga soustvarili Mojca Andrej, Darka Erdelji in Peter Andrej,  pri izvedbi pa sodeluje tudi igralka Alenka Cilenšek. Marsova izba na dvorišču Vetrinjskega dvora pripravlja dogodek za otroke na temo solsticija v otroški literature, založba Pivec pa v Lutkovnem gledališču Maribor predstavitev slikanice Igorja Plohla Lev Rogi v Afriki.

Na Rotovškem trgu bomo pod arkadami na Literarni postaji Mariborske knjižnice gostili letošnjega osrednjega gosta festivala, pesnika, publicista in urednika Andreja Brvarja. S pronicljivim opazovalcem in popisovalcem sveta ter Prešernovim nagrajencem se bo pogovarjala Darka Tancer Kajnih, glasbena gosta dogodka pa bosta Bilbi in Gregor. Tudi letošnji osrednji gost bo v umetniško skulpturo Jožeta Šubica Časovna kapsula, ki smo jo postavili ob dvajsetletnici festivala v avli Univerzitetne knjižnice Maribor, prispeval izvirni tekst, vabimo pa vas tudi k ogledu televizijskega intervjuja z našim osrednjim gostom, ki ga je pod okriljem festivala za televizijo Maribor pripravil urednik in voditelj Zoran Medved.

Osrednje večerno literarno prizorišče je Kibla v Narodnem domu, kjer pripravljamo tri večerna branja. Na otvoritvenem večernem dogodku bomo v petek, 19. junija, gostili pesnico in igralko Sašo Pavček, pesnika in prevajalca Esada Babačića, pesnika, kritika in urednika Zorana Pevca ter aktualnega nominiranca za kresnika in Cankarjevo nagrado, pisatelja Sebastijana Preglja. Na literarnem dogodku z naslovom Vrnitev mariborske proze bo založba Litera 22. junija predstavila nova prozna dela štirih avtorjev, ki bodo brali iz treh novih romanov in zbirke kratkih zgodb. Nastopili bodo Tomo Podstenšek, Kristina Kočan, Franjo H. Naji in Peter Rezman, prireditev bo povezoval Orlando Uršič. Cikel dogodkov v Kibli bomo zaključili 24. junija z literarnim večerom LGBT+ poezije v organizaciji programa MKC Maribor – Maribor skozi rožnata očala.

V Univerzitetni knjižnici Maribor bosta avtorja Jerneja Ferlež in Borut Gombač pripravila knjižno in fotografsko razstavo z naslovom Pod črto (to je izbrana osrednja tema festivala v letu 2020), na dvorišču Vetrinjskega dvora pa bo v soorganizaciji s Pesniškim društvom Slam zverine potekal junijski večer slamovske poezije z gostom Gregorjem Kosijem, ki bo izvedel literarno-zvočni performans v sodelovanju z glasbenim improvizatorjem Žigo Jenkom.

V Mariborski literarni hiši bo potekal cikel petih literarnih prireditev v organizaciji Mariborske literarne družbe in JSKD – OI Maribor.

Kresni večer bo bogato obarvan z literarnim dogajanjem! Založba Pivec v sodelovanju z Draganom  Potočnikom v Selcah pripravlja kresno noč z branjem poezije ob kresu – na dogodku bosta med drugimi nastopila Aleš Šteger in Jure Tori  s pesniško-glasbenim obredom Pričevanje, ki si ga bomo lahko ogledali tudi 17. junija v Lutkovnem gledališču Maribor.

Pod okriljem Muzejske noči se bosta odvila dva z literature povezana dogodka; Umetnostna galerija Maribor pripravlja razstavo ilustracij in predstavitev ponatisa Vesoljnih pravljic Roka Vilčnika z nastopom  skupine Simpatico, na Židovskem trgu pa Mariborska knjižnica v sodelovanju s Sinagogo Maribor in Založbo Beletrina prireja dogodek Odprti horizonti z Markom Radmilovičem, ki ga bo vodil Nino Flisar.

Ob vsem naštetem program ponuja tudi vsakoletno knjižno in bralno akcijo humanitarnega združenja žensk Inner Wheel klub Maribor Podarimo knjigo in besedo – članice združenja bodo s knjigami in besedo obiskale Sončkov bralni klub (dogodek bo potekal na vrtu Doma invalidskih organizacij), Varstveno delovni center Polž v Rušah (srečanje bo v vrtnem amfiteatru) in Dom starejših občanov Tezno.

Pripravili smo tudi vsakoletni tradicionalni literarni maraton mariborskih literatov, ki bo potekal v obliki sobotne matineje na odru knjižnega sejma, nastopili bodo Tone Partljič, Marija Švajncer, Bojan Tomažič, Tomo Podstenšek, Bojan Sedmak, Mojca Andrej, Majda Fradelić, Peter Andrej, Željko Perović,  Jože Kos Sine, Petra Kolmančič, Sara Špelec, Zdenka Gajser, Tonja Jelen, Simona Kopinšek, Jan Šmarčan, Nina Medved, Rok Vilčnik, Petra Bauman in predvidoma še kdo, ki se bo karavani mariborskih literarnih ustvarjalk in ustvarjalcev pridružil z branjem pesmi ali krajšega proznega odlomka.

Oddaj komentar