V Mariboru bi v prihodnjem tednu lahko cepili vse šolnike

FOTO: Pixabay.com/Slika je simbolična

V ZD Maribor imajo od začetka cepljenja proti covidu-19 na čakalni vrsti okoli 21.000 oseb, od tega so jih skupno cepili več kot 13.000, je navedel direktor doma Jernej Završnik. Če bodo prejeli dobrih 5000 odmerkov cepiva AstraZenece, za katere so zaprosili, pa bodo v prihodnjem tednu lahko cepili tudi vse šolnike na svojem območju.

Na območju, ki ga pokriva Zdravstveni dom (ZD) Maribor, so do danes cepili praktično vse starejše od 80 let, se pa zdaj na cepljenje dodatno prijavljajo še nekateri starostniki, je na današnji vladni novinarski konferenci pojasnil Završnik.

Na čakalni vrsti okoli 21.000 oseb

Skupno imajo od začetka cepljenja 27. decembra na čakalni vrsti okoli 21.000 oseb. Od tega so jih skupno cepili 13.597, in sicer 9340 s prvim in 4257 z drugim odmerkom cepiva. Tako so že dosegli skoraj 10 odstotkov cepljenih.

Prijava na cepljenje je mogoča prek telefona, spleta in elektronske pošte, a so zlasti pri starejših opazili težave pri uporabi sodobnejših orodij, zaradi česar je bilo ogromno klicanja, je priznal direktor mariborskega zdravstvenega doma. Sicer so razvili tudi spletno aplikacijo, v kateri prijavljene osebe pustijo svoj kontakt mobilnega telefona, tako da jih v 45 minutah medicinska sestra pokliče in povabi na termin za cepljenje.

V ponedeljek cepljenje v univerzitetnem športnem centru

V marcu pričakujejo dobavo 44.000 doz cepiva, kar pomeni, da bodo morali v enem tednu cepiti 10.000 ljudi. Na to so se v ZD Maribor že pripravili, je zagotovil Završnik. V ponedeljek bodo tako cepili v univerzitetnem športnem centru, kjer imajo 10 cepilnih mest, s čimer bodo načeloma sposobni od ponedeljka do vključno sobote cepiti do 18.000 ljudi.

Prejšnji teden so začeli tudi s cepljenji na domu za nepokretne, od 161 oseb so jih že cepili 40, a se je strategija cepljenja zdaj spremenila, saj se od ponedeljka dopušča, da te osebe poleg s cepivom AstraZenece cepijo tudi s Pfizerjevim cepivom. Sicer pa računajo, da bodo v tem tednu tudi te osebe pocepili.

Vabilo šolnikom

Na kriznem štabu ZD Maribor so medtem že danes poslali vabilo šolam, naj jim posredujejo seznam šolnikov, ki se želijo cepiti. Glede na podatek, da je 15.000 neporabljenih odmerkov cepiva AstraZenece, so že zaprosili za 5500 odmerkov cepiv. “V kolikor jih bomo dobili, smo mi sposobni prihodnji teden pocepiti vse šolnike v Mariboru, teh je približno 4500,” je dodal direktor Završnik.

Ob tem je direktor ZD Maribor navedel, da bodo šolnike cepili po vrstnem redu prijav. Glede na to, da bo verjetno cepiva AstraZenece na voljo več kot ostalih cepiv, se zna zgoditi, da bodo nekateri mlajši od 65 let prej cepljeni kot nekateri starostniki.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar