Univerza še brez odgovora na situacijo s Tyro Barada. “Si predstavljate, da bi živela v Ameriki? Univerze bi se teple za njo, katera ji bo več ponudila.”

Vir: FB Tomaž Barada

Poročali smo, da naj bi Univerza v Mariboru onemogočila Tyri Barada vpis v šolo. Več si lahko preberete TUKAJ.

Univerza še vedno brez odgovora na situacijo

V ponedeljek smo se obrnili tudi na Univerzo v Mariboru in jih povprašali, ali drži, da vrhunski športnici niso omogočili dodatnih terminov, na katerih bi lahko opravila potreben preizkus motoričnih sposobnosti, glede na to, da je imela več kot upravičen razlog, da se dveh terminov ni mogla udeležiti. Zanimalo nas je tudi, če se jim zdi takšno ravnanje korektno, glede na to, da se vrhunski športniki na takšna tekmovanja pripravljajo več mesecev ali let in gre za pomembne dosežke v njihovi karieri. Zaprosili smo za pojasnila, a po dveh dneh odgovorov žal še nismo prejeli. 

Kot nam je uspelo neuradno izvedeti, naj bi dekanica Pedagoške fakultete sicer v zvezi s primerom pred časom kontaktirala rektorja Univerze v Mariboru ta pa naj ji bi, po neuradnih informacijah dejal, da izjem ni. Če informacija drži, so očitno ubrali najlažjo pot in ji zaprli vrata namesto, da bi poiskali skupno rešitev in mladi vrhunski športnici omogočili izobraževanje.

“Si predstavljate, da bi živela v Ameriki? Univerze bi se teple za njo, katera ji bo več ponudila.”

Pod objavo članka na lokalec.si so se številni, ki jih je novica presenetila. Tone Knez je ob tem na družbenem omrežju zapisal: “Sramota… Ne glede na avtonomijo Univerz, je tu ministrstvo ali država, ki je tista, ki določa in sprejema zakonodajo. Vse preveč je prepuščeno lokalnim veleumom, ki povzročajo več škode kot koristi, pa ne samo na intelektualni sferi (to je sicer še posebej zaskrbljujoče). Ko pa se morajo kititi z športniki in njihovimi rezultati in dosežki za SLO, po so vsi brez izjeme zraven. Če bi športniki in privrženci športa ustanovili svojo stranko, bi marsikomu igrala drugačna glasba.”

“Kdo je tu nor? Vrhunska športnica, ima status in ona mora opravljati test motoričnih sposobnosti, kdo jih ima če ne ona,” se sprašuje Brane Sparavec. Andrej Brumc pa je ob tem opomnil: “Si predstavljate, da bi živela v Ameriki? Univerze bi se teple za njo, katera ji bo več ponudila.”

“Žaljivo do športa je, da na univerzi sploh kaj takega naredijo”

Dara Krušič je ocenila, da gre za čisto nagajanje in da si univerza kaj takega ne bi smela privoščiti. “Univerza je avtonomna. To je že res. Sama trdim, da je pravila potrebno spoštovati ampak zdrava pamet kaže, da bi se vrhunski športniki lahko brez tega vpisali. Žaljivo do športa je, da na univerzi sploh kaj takega naredijo,” je zapisala bralka Davorka Pregl.

Zgodbo spremljamo še naprej.

 

Oddaj komentar