UKC Maribor s 3,4 milijona evrov plusa

Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor beleži letos do konca oktobra presežek prihodkov nad odhodki v višini nekaj manj kot 3,4 milijona evrov, kažejo podatki, s katerimi so se v sredo seznanili člani sveta zavoda. Vodstvo ocenjuje, da bo UKC Maribor leto 2023 zaključil s pozitivnim rezultatom.

Svet zavoda na osnovi podatkov ugotavlja, da se priliv novih napotnic umirja in kaže trend rahlega upadanja. “Čakalne dobe rahlo upadajo tudi zaradi akcijskega načrta za skrajševanje čakalnih dob in števila čakajočih pacientov preko dopustne čakalne dobe, ki se izvaja v letu 2023,” so po seji sporočili iz kliničnega centra.

Kot izhaja iz gradiva za sredino sejo sveta zavoda, je presežek prihodkov v letošnjem oktobru za okoli 61.000 evrov višji od načrta. Oktobra lani je bil poslovni rezultat negativen, s slabimi 15.000 evri presežka odhodkov nad prihodki.

Vodstvo uprave bolnišnice poudarja, da UKC Maribor še naprej izvaja optimizacijo poslovanja. “Bolnišnice v tem letu pričakujemo, da se bodo v ceno zdravstvenih storitev Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) vključili še valorizacija materialnih stroškov, stroški regresa prehrane med delom in strošek prevoza na in z dela. Za UKC Maribor bi to na letni ravni pomenilo dodatnih 7,5 milijona evrov. Prav tako si bomo še naprej prizadevali, da se nam priznajo dodatna sredstva za Terciar II, ki so po naši analizi na letnem nivoju podfinancirana za najmanj 5,8 milijona evrov,” je zapisalo v gradivu.

V. d. direktorja Vojko Flis je člane sveta zavoda seznanil s stanjem in načrti na področju vlaganj v prostore in opremo kliničnega centra. Trenutno se izvaja nadgradnja oddelka za onkologijo. Še vedno je aktualen tudi načrt izgradnje montažne nadomestne bolnišnice, za preureditev nekdanjega oddelka za pljučne bolezni na Pohorju v negovalno bolnišnico še čakajo odločitev revizijske komisije.

V začetku prihodnjega leta nameravajo objaviti razpis za izbiro izvajalca gradnje nove klinike za infekcijske bolezni. Flis v poročilu o nujnih investicijah izpostavlja še izgradnjo zbiralnega bazena za usedanje delcev odpadne vode, obnovo glavne kuhinje UKC Maribor, gradnjo nadomestne stavbe za oddelek za patologijo in ureditev prostorov centralne lekarne za potrebe zunanje verifikacije.
VIR: lokalec.si

Oddaj komentar