UKC Maribor pri poizvedovanju o domnevno ukradenih otrocih ne daje nobenih konkretnih informacij, sklicuje pa se na zakone

Vir: pixabay

V minulih dneh smo poročali o več primerih, pri katerih osebe iščejo svoje dvojčice, ki naj bi pri porodu umrle. Krožijo zapisi mam, ki se sprašujejo, če je njihov otrok po porodu res umrl.

Velikokrat se ob tem omenja mariborska porodnišnica. Zato smo na njih naslovili novinarska vprašanja, kjer smo jih spraševali:

Zanima nas, kako v vaši ustanovi komentirate te trditve? Velikokrat se sliši omemba mariborske porodnišnice … Šlo naj bi celo za določen krog ljudi.
Koliko pogrebov je mariborska porodnišnica od leta 1970 do 2000 prevzela na svoja pleča? Torej je sama uredila pokop, ko je šlo ali za mrtvorojenega otroka ali pa otroka, ki je umrl po nekaj dneh?
Kje so ti otroci pokopani? So starši dostopali oz. še vedno lahko dostopajo do vse dokumentacije, ki jim pripada?
Kaj naj bi pomenil zapis “Ni dala denarja. Otrok umrl.” na dokumentu, ki kroži po družbenih omrežjih? Na tem dokumentu je viden pečat Splošne bolnišnice Maribor, datum rojstva pa 12. 5. 1990.

Od UKC Maribor smo na naša vprašanja dobili naslednje odgovore: “Na podlagi Zakona o pacientovih pravicah (ZPacP), Zakona o varovanju osebnih podatkov (ZVOP-2) ter Zakona o arhivskem gradivu, ki vsebuje osebne podatke o zdravljenju pacienta (ZAGOPP), vam informacij ne moremo posredovati.”

Torej UKC Maribor meni, da po zakonu niso dolžni odgovoriti na nobenega od zgoraj navedenih vprašanj. Kar dvom pravzaprav le še poveča.

Dodali pa so še: “Dodajamo, da je bil, pod okriljem Generalne policijske uprave Uprave kriminalistične policije, v začetku leta 2020 uveden predkazenski postopek v smislu preverjanja navedb v medijih, ki so podobne današnjim. V postopku nepravilnosti niso bile dokazane.”

Oddaj komentar