UKC Maribor ne želi razkriti imen najbolj plačanih, odločili so se za tožbo

Konec marca smo objavili 20 najvišjih plač v UKC Maribor, med njimi je bilo 10 najbolj plačanih zdravnikov in 10 zdravstvenih delavcev. Prosili smo jih, da nam posredujejo imena in priimke omenjenih, a tega niso želeli storiti.

Podatke smo želeli, saj so se pojavila namigovanja, da številni, ki so med najbolj plačanimi in so prejemali visoke dodatke, ne delajo v stiku s covid pacienti, nekateri pa naj bi delali pri zasebnikih. V UKC Maribor so sicer v času epidemije izplačali 22,3 milijona evra covid dodatkov.

Z razkritjem imen bi po mnenju UKC Maribor bili tarča pritiskov, šikaniranja in telesnega ogrožanja

V UKC Maribor so nam tedaj dejali: “Ko so se v javnosti pričele pojavljati informacije o višinah bruto prejemnikov, so bili naši zaposleni izpostavljeni različnim oblikam groženj, tudi uničevanju premoženja. Zaradi osebne integritete in varnosti zaposlenih zdravstvenih delavcev, za katere obstaja bojazen, da bodo z razkritjem imen še večja tarča raznih oblik neupravičenega pritiska in šikaniranja ter celo telesnega ogrožanja, osebnih podatkov ne moremo podati.”

Informacijska pooblaščenka določila mesec dni, da nam posredujejo želene podatke
Obrnili smo se na informacijskega pooblaščenca, ki je odredil, da morejo našemu mediju v roku 31 dni od prejema odločbe posredovati želene podatke. Po izteku roka, 14. junija, smo se obrnili na UKC Maribor in jih povprašali, kdaj lahko odgovore pričakujemo.

UKC Maribor vložil tožbo

Dan kasneje, 15. junija, smo prejeli odgovor: “Sporočamo vam, da smo v skladu z določili Zakona o upravnem sporu in pravnim poukom iz izpodbijanje upravne odločbe, v odprtem trideset dnevnem roku od dneva vročitve odločbe, pri pristojnem sodišču vložili tožbo.”

Spomnimo..

Najvišjo plačo, v višini 15.628,70 evra bruto, ima višji zdravnik specialist iz skupne službe kirurških oddelkov. Z nekaj manj, in sicer 15.299,51 in 15.186,72 evra bruto, mu na drugem in tretjem mestu, sledita višja zdravnika specialista zaposlena na oddelku za pljučne bolezni.

Med zdravstvenimi delavci ima najvišjo plačo diplomirana medicinska sestra iz skupne službe klinike za ginekologijo in perinatologijo. Zasluži 9.007,84 evra bruto, kar predstavlja 4.685,65 neto. Z 8.998,10 evra ji sledi diplomirana medicinska sestra iz odseka za otroško kirurgijo. Sledi ji diplomirana sestra iz službe za zdravstveno nego z 8.646,08 evra neto.

1 KOMENTAR

  1. Že vejo, zakaj tožijo… protinapad je najboljša obramba. Mnogi od nas ne moremo do teh, bogato plačanih nedelavcev. Velikokrat se vprašam, s čem neki si zaslušijo vse te tisočake, medtem ko eni fizično garajo, pa komaj preživijo. V vsakem primeru pa medicinske sestre delajo veliko, veliko več kot dohtarji z ogromnimi plačami.
    Saj jih še s povečevalnim steklom običajno ne najdeš.

Oddaj komentar