Učenci s ponedeljkom v lekarne po svoje komplete za samotestiranje

Fotografija je simbolična.

“Samotestiranje omogoča hitro prepoznavanje asimptomatskih okužb, ki so v predsimtomatski fazi. Posameznika tako hitreje identificiramo kot nosilca virusa in pretrgamo verigo širjenja,” je na novinarski konferenci poudaril državni sekretar na ministrstvu za zdravje Robert Cugelj.

“Včeraj smo vsem lekarnam poslali dopis, naj nabavijo te teste nabavijo, da bodo na razpolago 30. avgusta, ko se lekarne odprejo. Po zagotovilih dobaviteljev je testov v Sloveniji dovolj za nemoten začetek šolskega leta. Priložena jim bodo tudi jasna navodila,” je zagotovil Cugelj.

Potrebna bo zdravstvena kartica

Za dvig testov za samotestiranje je potrebna veljavna kartica obveznega zdravstvenega zavarovanja upravičenca do testov. Starši ali skrbniki ne morejo dvigniti testov na svojo kartico. Dijaki in učenci, ki nimajo kartice zdravstvenega zavarovanja za izdajo testa v lekarni predložijo potrdilo o vpisu v šolo. Teste bo mogoče dvigniti tudi v zasebnih lekarnah, katerikoli dan v tednu na mesec pa posamezniku pripada pet testov.

V primeru pozitivnega rezultata testa pri samotestiranju pa je treba nemudoma obvestiti izbranega osebnega zdravnika, ki bo učenca ali dijaka napotil še na testiranje s testom PCR.

1 KOMENTAR

Oddaj komentar