Stavka se obeta tudi v visokem šolstvu

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

Val napovedi stavk v javnem sektorju se širi, saj se jim pridružujejo tudi zaposleni na univerzah. V Visokošolskem sindikatu Slovenije bodo v kratkem določili datum stavke, s katero zahtevajo oblikovanje kakovostnih pogojev za delo v visokem šolstvu, je za STA povedal predsednik sindikata Gorazd Kovačič.

Kot je za STA povedal Kovačič, stavka v visokem šolstvu ni več pod vprašajem. Odločitev o datumu stavke bo sprejeta v kratkem, bo pa odvisna tudi od tega, kako se bodo o skupnih sindikalnih aktivnostih odločili drugi sindikati v javnem sektorju. “Ko bomo odločitev sprejeli, bomo o tem tudi obvestili javnost,” je napovedal Kovačič.

V visokošolskem sindikatu so možnost napovedi stavke na univerzah sicer napovedali že pred mesecem dni, ko so vladi in ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) poslali predlog nujnih dopolnitev kolektivne pogodbe za dejavnost vzgoje in izobraževanja.

Z njim med drugim zahtevajo odpravo porušenih razmerij v plačnem sistemu, do katere bi prišlo z dvigom plač zdravnikom za šest plačnih razredov, oblikovanje normalnih pogojev za delo v visokem šolstvu in ureditev drugih delovnopravnih institutov, kot so delo od doma, stalna pripravljenost in dodatni dnevi dopusta za delo v nevarnih pogojih kot v zdravstvu.

Ena od njihovih zahtev je tudi, da vlada z “uvozom nekaterih delovnih mest”, ki obstajajo v drugih kolektivnih pogodbah dejavnosti v javnem sektorju (na primer informatikov in bibliotekarjev), v kolektivno pogodbo za dejavnost vzgoje in izobraževanja zagotovi primerljive možnosti plačevanja in napredovanj in reši hudo kadrovsko stisko univerz na področju določenih strokovnih poklicev.

Ker do danes niso prejeli nobenega odgovora na svoje zahteve za pogajanja, po kolektivni pogodbi pa je rok za odgovor na takšno pobudo 30 dni, je edini možen odgovor stavka, menijo v sindikatu.

Ob tem so prst uperili v aktualno ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec in državnega sekretarja na ministrstvu Mitjo Slavinca, ki po mnenju sindikata tudi tokrat ignorirata potrebe visokega šolstva.

“Edini primeren odgovor na vajino ignoranco do legitimnih sindikalnih predlogov, na vajino škodovanje javnemu visokemu šolstvu in koruptivni provincializem je stavka v javnem visokem šolstvu,” so med drugim zapisali v današnjem odprtem pismu, ki so ga naslovili na Kustečevo in Slavinca.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar