Spremembe na področju zdravljenja neplodnosti

Pred dnevi smo v naši družbi gostili Milana Reljiča vodja oddelka za reproduktivno medicino in ginekološko endokrinologijo iz Klinike za ginekologijo in perinatologijo UKC Maribor.Z njim smo spregovorili o neplodnosti. Povedal nam je o spremembi na področju zdravljenja.

Sedaj več ni starostne omejitve za plačljivost oz. izvajanje postopkov

Marca letos je namreč prišlo do spremembe. Do takrat je veljajo, da zdravstvena zavarovalnica pokrije stroške postopkov samo ženskam med 18. in 43 letom. “To je bilo določeno v členu pravilnika o zdavstvenem zavarovanju, vendar je ta člen pred kratkim Ustavno sodišče razveljavilo z obrazložitvijo, da se pravice do zdravljenja ne morejo omejiti s pravilnikom, ampak samo z zakonom, zato ta člen več ne velja,” nam je dejal.

Sedaj več ni starostne omejitve za plačljivost oz. izvajanje postopkov. Po zakonu o zdravstveni neplodnosti in postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo morajo sedaj odločati posamezni centri. Torej sami odločajo, kdaj je ženska še v primernem obdobju za rojevanje in kdaj lahko s postopki pričakujejo zanositev.

 

Oddaj komentar