Projekt čolnarjenja na prvem ribniku parka s težavami, zamika se v prihodnje leto

Znamenita gostilna Pri treh ribnikih je mariborskem mestnem parku bo po letu in pol vrata ponovno odprla 21. julija. Takrat so pristojni obljubljali, da bi se naj v začetku avgusta na prvem ribniku parka le zaživela dolgo napovedovana izposoja čolnov. A kot kaže je projekt padel v vodo. Vsaj za letos.

V začetku avgusta smo na Javni holding Maribor (JHMB) poslali novinarska vprašanja kako torej kaže projektu. Odgovorili so tri tedne kasneje: “Seznanjamo vas, da pri projektu zagotovitve čolnov na ribniku v Mestnem parku sodeluje več podjetij in strokovnih služb v okviru Skupine JHMB in Mestne občine Maribor,” pa so nam sporočili iz JMHB, ter napotili po vsebinske odgovore na Mestno občini Maribor. S tem, da smo na JHMB vprašanja o projektu poslali že v začetku meseca avgusta, pa nam kljub večkratnim pozivom niso odgovorili nič, to so storili šele po pozivu Informacijske pooblaščenke.

Vesla kot kaže do prihodnjega leta ne bodo uporabljena.

Čolnarjenje bi zaokrožilo ponudbo 

Na Mestni občini Maribor pa o projektu čolnov na ribniku v mestnem parku pravijo: “MOM je v letu 2022 realizirala izglasovan projekt  participativnega proračuna Veslaški čolni za Tri ribnike in nabavila replike dveh lesenih veslaških čolnov, ki so po ribniku pluli vse do leta 1945. Že pred letom 1905 je bila v Mestnem parku zgrajena lesena čolnarna zato bi želeli v povezavi z oživljanjem gostinsko turistične ponudbe gostilne Pri treh ribnikih ponovno vzpostaviti tudi ponudbo čolnarjenja na prvem ribniku.”

Čolnarjenje na ribniku nekoč.

Pogoji, da naj bi bili ugodnejši v prihodnjem letu

V ta namen so v letošnjem letu uredili stopnico tudi pod Arkadami za spust čolnov v vodo: “Trenutno smo v fazi urejanja administrativnih postopkov registracije in zavarovanja plovil, vzpostavitve plovnega režima in iskanja izvajalca za izvajanje storitve izposoje veslaških čolnov. Glede na iztekajoče se poletje ocenjujemo, da bodo pogoji za uporabo veslaških čolnov žal ugodnejši šele v prihodnjem letu.”

Čolni so kupljeni in pripravljeni že od letošnje zime.

Spomnimo – letos marca so napovedovali, da bodo čolni, če bo vse po sreči pluli po ribniku že spomladi. Kot kaže, so projekt zastavili bistveno preveč optimistično. Zakaj pa prihaja do zapletov, pa ne pojasnjujejo. Tako imenovana faza urejanja administrativnih postopkov registracije in zavarovanja plovil, pa tudi traja že nekaj časa. Medtem pa nakupljeni čolni le samevajo v skladišču.

Na vprašanja koliko čolnov bo na izposojo ter kakšne bodo cene niso odgovorili.

Oddaj komentar