Preventivna akcija “Bodi viden – bodi previden” za večjo varnost pešcev

Za varnost pešcev v prometu. Slika je simbolična.

S ciljem večje varnosti pešcev, ki so še posebej jeseni in pozimi med najbolj ranljivimi udeleženci v prometu, se danes začenja nacionalna preventivna akcija “Bodi viden – bodi previden”. Na Agenciji za varnost prometa opominjajo, da sta kresnička ali odsevni trak po zakonu predpisana obvezna oprema pešca ob slabši vidljivosti ali ponoči.

Podatki kažejo, da se največ nesreč z udeležbo pešcev zgodi v jesenskih in zimskih mesecih, ko so dnevi krajši, vidljivost slabša, ceste pa zaradi vremenskih razmer spolzke. A še vedno le redki pešci uporabljajo odsevnike.  V okviru dvotedenske akcije Bodi viden – bodi previden, ki jo vodi Agencija za varnost prometa, bodo opozarjali pešce na ustrezno vedenje v prometu, voznike motornih vozil pa na ustrezno pozornost nanje.

Agencija bo v času akcije po Sloveniji razdelila 9000 odsevnih trakov. S preventivnimi terenskimi aktivnostmi, ki so prilagojene epidemiološki situaciji, bo sodelovalo 125 občin in deset nevladnih organizacij, obenem pa bo potekal tudi okrepljen nadzor s strani policije, ki bo spremljala pravilno ravnanje voznikov in pešcev.

Statistika sicer kaže, da je med pešci letos manj smrtnih žrtev in manj poškodovanih kot lani. Do sredine septembra so celo beležili najmanj prometnih nesreč z udeležbo pešcev v zadnjih šestih letih. A je treba upoštevati dejstvo, da je bil obseg prometa v času ukrepov za zajezitev novega koronavirusa bistveno manjši.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar