Predsednik sveta UKC Maribor ostaja Kazimir Miksić, kupili bodo dodatne prostore na Ljubljanski

Svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor bo tudi v novem mandatu vodil predstavnik države Kazimir Miksić, njegov namestnik pa bo novoimenovani predstavnik zaposlenih Luka Kolarič. Na današnji seji nove sestave tega nadzornega telesa sta dobila soglasno podporo prisotnih svetnikov.

Člani sveta zavoda so na današnji seji potrdili investicijsko dokumentacijo za nakup 430 kvadratnih metrov poslovnih prostorov v stavbi na Ljubljanski ulici, kamor nameravajo preseliti del upravnih služb, s tem pa znotraj UKC Maribor pridobiti dodaten prostor za zdravstveno dejavnost. Investicijo ocenjujejo na okoli pol milijona evrov.

Kot je pojasnil direktor Anton Crnjac, se poslovni prostori v 7. in 8. nadstropju stavbe pri enem od vhodov v UKC Maribor prodajajo na četrti javni dražbi v okviru stečajnega postopka, zato menijo, da je zdaj prava priložnost za njihov nakup. V tej stavbi se že nahaja del upravnih služb UKC Maribor. Za nakup dodatnih prostorov potrebujejo dovoljenje ministrstva za zdravje, soglasje sveta zavoda pa je eden od pogojev za začetek pogovorov o tem.

Svet zavoda je potrdil tudi investicijsko dokumentacijo za nabavo analizatorja za določitev drog in zdravilnih učinkovin v biološkem materialu za oddelek za laboratorijsko diagnostiko ter zamenjavo dotrajanih stabilizatorjev za potrebe centralne sterilizacije in operacijskega bloka klinike za ginekologijo. Prav tako se je seznanil z načrtovanim pol milijona evrov vrednim projektom Empower for 21, ki se osredotoča na razvoj veščin vseživljenjskega učenja in dobrega počutja zaposlenih in se financira iz kohezijskih sredstev EU.

Nekaj pomislekov pa so člani sveta zavoda imeli pri podeljevanju soglasja strokovnemu direktorju Matjažu Vogrinu za delo izven rednega delovnega časa.

Z njegovim delom na mariborski medicinski fakulteti in v posebnem programu za skrajševanje čakalnih vrst v ortopediji v UKC Maribor so soglašali, niso pa mu odobrili sklenitve podjemne pogodbe za opravljanje zdravstvenih storitev v okviru tržne dejavnosti, ki se ne financira iz državnega proračuna.

Predsednik sveta zavoda Miksić je povedal, da je potrebna zadržanost glede “masovnih zaposlitev” zdravnikov, saj je treba v prvi vrsti poskrbeti za ustrezno delo v UKC Maribor. Vogrin je sicer pojasnil, da zaradi tega ne bo trpelo njegovo delo kot strokovni direktor. “Vse te stvari se delajo za dobro UKC Maribor,” je poudaril.

Pojasnil je, da ima klinični center sklenjene pogodbe z zavarovalnicami, ki jih je treba izpolniti, in da to v praksi pomeni okoli pet operacij letno. Prav tako je opozoril, da je po poklicu zdravnik in tega dela zaradi prevzema položaja strokovnega direktorja ne more opustiti.

Svet zavoda je nato prosil za mnenje direktorja Crnjaca. Ta je dejal, da tudi sam ni pristaš izdajanja številnih soglasij zdravnikom za delo poleg rednih obveznosti in da bodo njihovo število v prihodnje zmanjševali.

“Z delom na medicinski fakulteti pa absolutno soglašam, saj delamo z roko v roki. Verjamem tudi, da se kolega Vogrin zaveda velikih obremenitev, ki jih ima kot strokovni direktor, in je dovolj izkušen, da ve, kaj zmore,” je zaključil.

Na koncu Vogrin soglasja za tržno dejavnost ni dobil, saj so bili štirje člani sveta zavoda za in štirje proti.

Državo v novem svetu zavoda zastopajo v zadnjih nekaj mesecih predsednik sveta zavoda Kazimir Miksić, Andrej Šauperl, Boris Miha Kaučič, Federico Victor Potočnik, Mirko Stopar in Helena Kujundžić Lukaček. Predstavnik zavarovancev je po novem Borut Bogataj, predstavnik Mestne občine Maribor ostaja Zdravko Luketič, novi izvoljeni predstavniki zaposlenih v UKC Maribor pa so Uroš Zebec, Jure Knez in Luka Kolarič.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar