Predlagana takojšnja uvedba PC

Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ pod vodstvom Bojane Beović je na sestanku 5. januarja sprejela stališče, da uvajanje obveznega cepljenja proti covidu-19 v dani situaciji ni primerno. Zaradi trenutne epidemiološke situacije pa člani skupine podpirajo takojšnjo uvedbo pogoja preboleli, cepljeni (PC), je razvidno iz zapisnika sestanka.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar sicer pravi, da tudi pogoj PC trenutno ni najboljša izbira. Ker tudi preboleli in cepljeni lahko prenašajo virus, bi se morali potemtakem za uporabo storitev tudi testirati, je dejala za POP TV.

“Če bi želeli omikron res učinkovito ustaviti, bi morali poseči po čisto kitajskih ukrepih, torej popolni zapori. Vendar pa v dani situaciji to ne pride v poštev, zato ostajamo na enakih ukrepih, ko so v veljavi,” je dejala Logarjeva v oddaji 24ur zvečer in ponovno poudarila pomen omejevanja stikov. Kjer je to mogoče, svetuje delo od doma, pomembna se ji zdi tudi uporaba zaščitne maske, razkuževanje in prezračevanje pa tudi skrb za splošno dobro počutje in vzdrževanje dobrega imunskega sistema. “Pa seveda tudi cepljenje,” je pripomnila.

Člani skupine za pripravo na morebitne nove epidemične valove, ki bi povzročili veliko povečanje števila hospitalizacij covidnih bolnikov, sicer predlagajo tudi izdelavo operativnega načrta, ki bi omogočil učinkovito uvedbo in izvedbo obveznega cepljenja, piše v zapisniku, ki je objavljen na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Predstavnica NIJZ je člane skupine seznanila tudi s spremembami v predlogu programa cepljenja za leto 2022.

Ena od predlaganih sprememb je, da se cepljenje proti covidu-19 “navede tudi v poglavju Cepljenje zaposlenih”. Kot piše v zapisniku, bi to omogočilo, da bi specialist medicine dela vključil cepljenje proti covidu-19 za določena delovna mesta v izjavo o varnosti z oceno tveganja delovnega mesta.

Na NIJZ so STA sporočili, da so predlog programa za cepljenje za leto 2022 že poslali na ministrstvo za zdravje. Ob tem so glede možnosti obveznega cepljenja zaposlenih navedli podobna pojasnila, kot jih je predstavnica NIJZ predstavila posvetovalni skupini. Na vprašanje, na katere poklice bi se lahko spremembe nanašale, niso odgovorili.

STA je vprašanja glede morebitne uvedbe obveznega cepljenja proti covidu-19 za določene zaposlene naslovila tudi na ministrstvo za zdravje, odgovore pa še čaka.

Z NIJZ so sicer sporočili še, da predlog programa za obvezno cepljenje v letošnjem letu zaradi zgodnjega začetka kroženja respiratornega sincicijskega virusa (RSV) v sezoni 2021/22 predvideva, da se v posamezni sezoni za vsakega otroka z določeno indikacijo za zaščito pred RSV financira šest odmerkov zdravila palivizumab.

Cepiva Novavax, ki bo v Sloveniji predvidoma na voljo konec januarja, skupina še ni umestila v priporočila za cepljenje. To bodo storili, ko bo cepivo na voljo v Sloveniji. Ob tem so navedli, da je cepivo za zdaj odobreno le za osnovno cepljenje polnoletnih oseb z dvema odmerkoma v razmaku vsaj treh tednov. Predlagali so tudi pripravo odmevnejše promocijske kampanje za cepivo Novavax, ki je zasnovano na tehnologiji, ki se uporablja že dlje časa.

Posvetovalna skupina je na sestanku tudi posodobila priporočila glede cepljenja s poživitvenimi odmerki cepiva proti covidu-19 in glede cepljenja prebolevnikov. Spremembe je na novinarski konferenci v ponedeljek predstavil minister za zdravje Janez Poklukar.

Skupina tako po novem priporoča cepljenje osebam, ki so prebolele covid-19, en do šest mesecev po preboleli bolezni. Če je bila oseba pred okužbo s koronavirusom polno cepljena, pa skupina prejem poživitvenega odmerka priporoča tri do šest mesecev po preboleli bolezni, je pojasnil minister.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar