Pred vrati podražitve vrtcev

FOTO: Pixabay.com

Višanje stroškov dela, pa tudi ostale podražitve, napovedujejo možnost zviševanja cen vrtcev. Nekatere občine, tudi mestne, so predloge podražitev že uvrstile na dnevne rede sej občinskih svetov, v drugih o tem še ne govorijo. So pa iz združenja mestnih občin pozvali vlado k pokrivanju višjih stroškov dela v vrtcih, sicer napovedujejo podražitve.

Župani so na ponedeljkovi urgentni seji skupščine Združenja mestnih občin Slovenije (ZMOS) izpostavili, da mestne občine niso bile vključene v pogajanja, ki so privedla do dogovora o zvišanju plač vzgojiteljicam v vrtcih, kot ustanoviteljice vrtcev pa nosijo finančne posledice tega dogovora. Vlado so pozvali, da pokrije nastale stroške, sicer bodo prisiljeni v dvig cen že v februarju.

Na ZMOS do petka odgovora vlade niso prejeli, so pojasnili za STA. Je pa ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik v torek komentirala zahteve občin. Poudarila je, da so pred nekaj meseci sprejeli najvišjo povprečnino doslej, določeno pri 700 evrih. “Tako visoka povprečnina je bila dogovorjena tudi zaradi dvigov stroškov dela, ki izhajajo iz občinskih proračunov,” je dodala. Zato po njenih besedah v tem trenutku menijo, da je takšno pričakovanje občin neutemeljeno.

“Dejstvo je, da mestne občine nimamo sredstev za pokritje višjih stroškov dela v vrtcih. Dejstvo je tudi, da strošek dela predstavlja glavnino cene programov vrtcev,” so poudarili na Mestni občini Maribor. Navedli so, da obseg dodatnih stroškov v posameznih mestnih občinah dosega tudi večmilijonske zneske.

Elementi za oblikovanje cen programov vrtcev so stroški dela, stroški materiala in storitev ter stroški živil za otroke. Če se ti spremenijo, je potrebno uskladiti tudi cene programov vrtcev, so spomnili na mariborski občini.

“Mestne občine pozivamo vlado, da iz državnih sredstev pokrije stroške vseh povišanj plač, ki so oziroma bodo nastali po 1. januarju 2023. Če država ne bo pokrila tega finančnega bremena, bomo mestne občine primorane v dvig cene vrtcev, s čimer se bo velik del stroškov prevalil na starše. Slednje bi pomenilo dodaten inflacijski pritisk, hkrati pa bi dvig cene vrtcev veliko družinam izničil učinek nedavnega zvišanja minimalne plače,” so vsebino poziva ZMOS izpostavili na Mestni občini Maribor.

Na Mestni občini Ptuj, pa tudi v Vrtcu Ptuj, so glede morebitnih podražitev še redkobesedni, ne skrivajo pa, da bodo cene programov morali spremeniti. O tem so sprva nameravali razpravljati že na ponedeljkovi seji mestnega sveta, a je bila točka umaknjena z dnevnega reda. Kot so povedali za STA, bodo nove cene programov predšolske vzgoje obravnavali predvidoma na februarski seji, veljati pa naj bi začele z marcem.

Županja Nuška Gajšek je vendarle bila nekoliko bolj konkretna, saj je dejala, da bodo cene vrtcev predvidoma višje za okoli 15 odstotkov. Ob tem je pojasnila, da so nazadnje cene sicer spreminjali leta 2019, hkrati pa poudarila, da do sprememb ne bo prišlo le zaradi zvišanja plač pomočnicam in drugim zaposlenim, pač pa tudi zaradi dviga stroškov materiala in storitev ter višjih cen energentov.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar