Pred nami je 8. marec – mednarodni dan žensk

VIR: pixabay.com

Mednarodni dan žensk, 8. marec, bo letos poudaril pomen prizadevanj vseh generacij, da bi skupaj dosegli večjo enakost v pravicah in možnostih obeh spolov. Tudi tokratno geslo mednarodnega dneva poudarja priznavanje pravic ženskam.

Enakost žensk in moških še ni dosežena, je ob mednarodnem dnevu poudarila tudi izvršna direktorica Agencije Združenih narodov (ZN) za enakost spolov in opolnomočenje žensk Phumzile Mlambo-Ngcuka. “Ženske so jezne in skrbi jih prihodnost. Hočejo korenite spremembe, nezadovoljstvo pa v njih tli že dolgo,” je dodala v zapisu na spletni strani agencije. Enakost med generacijami po njenih besedah zadeva vprašanja žensk vseh generacij, pri čemer pa so v središču pozornosti mlade ženske in deklice.

V Sloveniji se bo ob mednarodnem dnevu zvrstilo več dogodkov. V Ljubljani se bo v četrtek začel 21. feministični in kvirovski festival Rdeče zore, ki se bo vse do nedelje osredotočil na povezovanje tako domačih kot mednarodnih kolektivov v boju za enakost in enakopravnost. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije bo v petek v Ljubljani pripravila okroglo mizo o dolgotrajni oskrbi z vidika žensk. Informacijska točka Europe Direct Savinjska pa bo prav tako v petek organizirala dogodek z naslovom Vsakdo za enakopravnost, katerega cilj je dvig ravni osveščenosti o spolni neenakosti in podpora letošnji kampanji ob mednarodnem dnevu žensk #EachforEqual.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar