Pred hitrim vikendom Ilka Štuhec na treningu ni bila med najboljšimi

Ilka Štuhec na 55. Zlati lisici

Ženski del smučarske karavane ta konec tedna čakata smuk in superveleslalom v avstrijskem St. Antonu. Ilka Štuhec je po tekmah v Val d’Iseru praznične dni preživela doma, nato pa nekaj dni trenirala v Garmisch Partenkirchnu, kjer bo tekmovala tik pred odhodom na svetovno prvenstvo.

Ekipa je v nemškem smučarskem središču našla primerne pogoje za zelo zahteven trening na progi in podlagi, ki predstavlja izziv slovenski smučarki. V ekipi so bili z izborom lokacije treninga zadovoljni, saj kakovosten trening v zahtevnih pogojih in slabši vidljivosti pomeni veliko tudi za samozavest. “Zelo dober trening, zelo dobri pogoji. Trening je bil izziv, z malo svetlobe, zahtevnimi zavoji in to je tisto, na čemur moramo delati in napredovati. To so bili dobri trije dnevi,” je bil zadovoljen trener Stefan Abplanalp.

Ekipa je v St. Anton pripotovala v torek, včeraj imela prost dan, po prvem ogledu proge pa je Abplanalp poudaril dobro pripravljenost: “Pogoji izgledajo odlično, proga je super pripravljena. Čez cel vikend je napovedano dobro vreme. Želimo nadgrajevati rezultate iz Val d’Isera.”

Včeraj je bil na sporedu prvi od dveh smukaških treningov. Štuhčeva je za najhitrejšo zaostala za 1,56 sekunde, kar govori o tem, da se s progo še ni najbolj spoprijateljila. “Včeraj je bil klasičen prvi trening. Uštela sem se glede linije v zgornjem delu in posledično izgubila na hitrosti. Nekateri deli so bili boljši, a zato je trening,” pravi Ilka Štuhec, ki podobno kot trener ocenjuje pogoje: “Pogoji so vrhunski, proga je v super stanju, tudi vreme je lepo, res je užitek smučat. Od tekem pričakujem, da od starta do cilja odsmučam najboljše mogoče. S treningi verjamem, da bo na koncu smukaška vožnja dobra.” Danes čaka smučarke še drugi smukaški trening.

St. Anton ni stalnica v svetovnem pokalu

St. Anton ni stalna postaja smučarske karavane, tam se tekmuje vsake tri sezone. Zato tekmovalke smučišča ne poznajo tako dobro, kot nekatere druge proge, ki so stalnica v svetovnem pokalu. Štuhčeva spada med bolj izkušene tekmovalke, a vseeno izpostavlja: “Tekmovati na progi, kjer nismo vsako leto, je svojevrsten izziv. Vmes nekoliko pozabiš, kaj se dogaja na terenu in kje moraš biti najbolj pozoren ter natančen. Na srečo so tu treningi, ki jih lahko izpeljemo, tako da bo do tekme vse tako, kot mora biti.”

Oddaj komentar