Potomka stare trte tudi v Bruslju

Vir: Facebook profil Staneta Kocutarja

Potomka najstarejše trte na svetu iz Maribora odhaja tudi v Bruselj. Kot počastitve 25. obletnice dvostranskih odnosov Slovenije in Belgije jo bodo danes posadili v botaničnem vrtu Kalmthout severno od Antwerpna. Nato pa v torek, še v vrtu ene osrednjih institucij EU v Bruslju.

Visoko obletnico dvostranskih odnosov so na podoben način obeležili že v številnih drugih državah. Zdaj pa potomka najstarejše trte na svetu prihaja tudi v Belgijo, kjer jo bodo posadili prav na dan 25. obletnice vstopa Slovenije v Organizacijo združenih narodov (OZN). Guinnessovo rekorderko bodo nasadili ob navzočnosti slovenskega veleposlanika v Belgiji Matjaža Šinkovca, mariborskega župana Andreja Fištravca in predstavnice province Antwerpen Inge Verhaert. V torek bodo potomko stare trte iz Maribora na skupno pobudo slovenskih veleposlaništev v Belgiji in pri EU posadili tudi na vrtu stavbe Sveta EU v bližini Schumanovega krožišča, v kateri se sicer redno sestajajo ministri in voditelji članic EU.

Stara trta, ki raste v središču Maribora se je kot najstarejša vinska trta na svetu leta 2004 vpisala v Guinnessovo knjigo rekordov kjer so zapisali, da je stara najmanj 375 let. Morda pa celo več kot 400 let.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar