Pokrajinski muzej Maribor obeležuje 120 let. Kako jih bodo proslavili?

Pokrajinski muzej Maribor je ob 120 letnici delovanja pripravil pester progam.

V letu 2023 praznuje Pokrajinski muzej Maribor 120 letnico svojega delovanja, kar bo obeležil s številnimi dogodki in prireditvami skozi celo leto. Vrhunec dogajanja bo otvoritev občasne razstave in izdaja obsežne monografije, na katerih bodo izpostavljene zgodbe o 120 predmetih iz območij, ki jih pokriva Pokrajinski muzej Maribor. Leto bo zaznamoval tudi mednarodni strokovni simpozij Museoeurope, ki poteka na temo Srečanja tisočletij in v ospredje postavlja nova spoznanja o različnih vidikih življenja v prazgodovinskih in zgodovinskih obdobjih na širšem evropskem prostoru. Projekt Mesec mode v muzeju bo osredotočen na šport, športne vsebine pa bodo povezane z Olimpijskim festivalom evropske mladine, osrednjim športnim dogodkom v mestu.

Pestro dogajanje ob praznovanju 120 letnice muzeja se bo odvijalo skozi celo leto. Pozornost že zbuja instalacija Grajski vas gledajo, umeščena ob okna baročnega stopnišča, enega najlepših v tem delu Evrope, kamor so postavljeni najbolj prezentni kosi iz zbirke oblačilne kulture. Instalacija simbolično povezuje dve zgodbi: ena najbolj prepoznavnih zbirk muzeja, ki sodi med najpomembnejše tovrstne zbirke v Sloveniji, je združena z arhitekturnim biserom iz 18. stoletja. 8. februarja, na kulturni praznik, bo na Trgu svobode na ogled postavljena panojska razstava, na kateri bodo izpostavljeni nekateri predmeti iz 18 zbirk, ki so posebej izpovedni zaradi funkcije, ki so jo nekoč opravljali, zaradi umetniškega izraza ali ustvarjalnosti, ki jo odražajo, zaradi pričevanja o načinu življenja, delovanja in bivanja ljudi tega področja.

V marcu se bo začel odvijati projekt Gremo mi na svoje, pri katerem bo s Pokrajinskim muzejem Maribor sodelovalo kar šest javnih zavodov, s katerimi si muzej deli skupne začetke. Uvod v projekt bo skupna okrogla miza, na kateri bodo poleg gostitelja, Pokrajinskega muzeja Maribor, sodelovali Pokrajinski arhiv Maribor, Umetnostna galerija Maribor, Univerzitetna knjižnica Maribor, Sinagoga Maribor, Muzej Narodne osvoboditve in Zavod za varstvo kulturne dediščine OE Maribor. Na okrogli mizi bodo ovrednotili samostojno delovanje institucij ter njihovo vlogo in pomen v kulturnem življenju Podravja. Skozi celo leto se bodo nato razporedili dogodki, kjer bo Pokrajinski muzej Maribor z vsakim javnim zavodom posebej pripravil program, kjer bodo izpostavljene skupne točke obeh zavodov, njuno poslanstvo v odnosu do posameznika in družbe, izzivi sedanjosti in načrti za prihodnost. Projekt bo spremljala virtualna razstava na spletni strani Pokrajinskega muzeja Maribor.

Vrhunec praznovanja 120 letnice delovanja Pokrajinskega muzeja Maribor bo v decembru. Takrat bo odprta občasna razstava z delovnim naslovom Osvetljenih 120, ob njej bo izšla še obsežna poljudnoznanstvena monografija, na kateri bo izpostavljenih 120 predmetov Podravja, Pohorja in Kozjaka ter Slovenskih goric.

Izpostavljeni bodo tisti predmeti iz muzejskih zbirk, ki zaznamujejo kraje 23 občin, v katerih muzej deluje. Razstava bo osvetljevala in popularizirala kulturno dediščino, poudarek pa bo na provenienci predmetov, na novem znanju o muzealijah in na novih, digitalnih interpretacijah, ki jih bodo prispevali študenti Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru.

Poleg dogodkov, vezanih na praznovanje 120 letnice delovanja Pokrajinskega muzeja Maribor, velja izpostaviti še druge vsebine programa. Tako bo med 19. in 21. oktobrom v Viteški dvorani Pokrajinskega muzeja Maribor potekal mednarodni strokovni simpozij MUSEOEUROPE, ki ga muzej organizira že od leta 2012.

Oddaj komentar