Podpis sporazuma o sodelovanju med UM in ARSO

Na sedežu Univerze v Mariboru (UM) sta rektor prof. dr. Zdravko Kačič in generalni direktor Agencije RS za okolje (ARSO) Iztok Slatinšek podpisala sporazum o sodelovanju med UM, ki je avtonomna, znanstveno-raziskovalna in izobraževalna ustanova ter ARSO, ki je organ v sestavi Ministrstva za okolje in prostor, ki opravlja tudi naloge državne meteorološke, hidrološke, oceanografske in seizmološke službe ter stalno spremljanje stanja okolja.

S podpisom sporazuma se instituciji zavezujeta k sodelovanju tako na znanstveno-raziskovalnem področju kot tudi na izobraževalnem področju, z namenom krepitve raziskovalno-razvojnega sodelovanja in vzpostavitve povezav med UM in ARSO.

V okviru strokovno-raziskovalne in razvojne dejavnosti je predvideno sodelovanje zlasti na področju naravoslovja – fizike, geologije in varstva okolja ter tehnike – meroslovja in vodarstva, med drugim še posebej pri:

– razvoju razvoj novih merilnih tehnik za spremljanje razmer v ozračju, vodah in tleh ter razvoju algoritmov za ocenjevanje kompleksnih izvedenih podatkov iz izmerjenih vrednosti ter
– uporabi visoko-zmogljive računalniške infrastrukture za modelske simulacije meteoroloških, hidroloških, oceanografskih, seizmoloških in drugih okoljskih razmer.

Na področju izobraževanja bo ARSO med drugim:

– omogočala študijske obiske študentov za seznanjanje z aktualnimi okoljskimi vsebinami, s katerimi se srečujejo pri študiju ter
– nudila svoje RR okolje za opravljanje obveznih praks dodiplomskih študentov in za podiplomsko usposabljanje in raziskovalo delo mladih raziskovalcev do doktorata znanosti.

Predvideno je tudi skupno sodelovanje v nacionalnih in mednarodnih projektih ter spodbujanje prepoznavnosti znanstveno-raziskovalnih dosežkov v regionalnem, nacionalnem in širšem raziskovalnem prostoru ter prav tako spodbujanje drugih oblik sodelovanja na področju znanstveno-raziskovalne dejavnosti.

Prof. dr. Zdravko Kačič, rektor UM: “Pozdravljamo podpis Sporazuma o sodelovanju med Univerzo v Mariboru in Agencijo RS za okolje, ki postavlja formalni okvir za dobro sodelovanje v prihodnje tako na znanstvenoraziskovalnem kot tudi izobraževalnem področju. Naši strokovnjaki bodo skupaj naslavljali pomembne izzive izboljšanega napovedovanja vremenskih pojavov kakor tudi okoljske problematike. Obenem pa bodo tudi študenti Univerze v Mariboru imeli priložnost usposabljanja v visoko profesionalnem okolju agencije.”

Iztok Slatinšek, generalni direktor ARSO: “Sodelovanje med ARSO in Univerzo v Mariboru je nujno potrebno za uspešno soočanje s sodobnimi okoljskimi izzivi, ki zahtevajo uspešno povezovanje številnih znanj in sposobnosti. V sodelovanju vidimo priložnost za izgradnjo skupnih raziskovalnih timov, kakor tudi za strokovni napredek naših zaposlenih na nekaterih specifičnih področjih, ki jih uspešno razvija Univerza v Mariboru. Veselimo se tudi strokovnih usposabljanj študentov, saj venomer iščemo nove kvalitetne kadre.”

Oddaj komentar