Pasavček tudi med epidemijo uči otroke o varnosti med vožnjo

Uporaba varnostnega pasu.

Agencija za varnost prometa v projektu Pasavček tudi v letošnjem letu, kljub omejitvam, ki jih prinašajo ukrepi za zajezitev epidemije, beleži rekordno število prijavljenih skupin in oddelkov.

V šolskem letu 2020/21 znova beležijo večje število prijav kot lani, saj skupno sodeluje kar 1.172 skupin ter več kot 25.500 otrok. Zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja okužb in zajezitev epidemije se trenutno šolanje izvaja na daljavo, prav tako so vrtci odprti le za nujne primere. Glede na to bodo tudi aktivnosti v projektu Pasavček prilagojene razmeram. Učitelji in vzgojitelji ter starši lahko uporabijo spletne vsebine, ki jih je Agencija za varnost prometa pripravila že v času prve epidemije, v letošnjem marcu. Vsebine so prilagojene otrokom, vključujejo pa tudi informacije in predstavitev za starše, naloge za učence ter video gradiva.

Agencija za varnost prometa s projektom Pasavček spodbuja k varnemu prevozu otrok, dosledni uporabi varnostnih pasov, tudi na najkrajših poteh ter ozavešča o pravilni uporabi otroških varnostnih sedežev. To pomembno pripomore k večji ozaveščenosti glede varnosti med najmlajšimi udeleženci v prometu, njihovimi prijatelji, starši, skrbniki in drugimi družinskimi člani. V Sloveniji so z izvajanjem projekta Pasavček izjemno povečali pripetost otrok med vožnjo, saj je v povprečju med vožnjo pripetih 40 % več otrok kot primerjalno v letu 2005. Delež pripetosti se je tako s 54 % v letu 2005 zvišal na kar 94 % v letu 2018. Več informacij o projektu Pasavček je dostopnih tudi na Portalu SPV.

Podatki kažejo, da uporaba varnostnega pasu pomembno vpliva na posledice prometnih nesreč. V prvih devetih mesecih letošnjega leta je bila sicer stopnja uporabe varnostnega pasu pri umrlih voznikih osebnih avtomobilov 65 % (v letu 2019 je znašala 68 %). Od skupno 26 umrlih voznikov osebnih avtomobilov jih je 17 uporabljalo varnostni pas. Pri 8 umrlih potnikih v osebnih vozilih je stopnja uporabe 75 %, saj dve umrli osebi nista uporabljali varnostnega pasu. Oba umrla voznika tovornega vozila nista uporabljala varnostnega pasu, prav tako je bil brez ustrezne zaščite umrli voznik traktorja.

Vozniki naj zagotovijo dosledno pripenjanje vseh oseb v vozilu in poskrbijo za dosledno uporabo otroških varnostnih sedežev, tudi na najkrajših poteh, še opozarja Agencija za varnost prometa. Pasavček pa dodaja: »Red je vedno pas pripet, prav na vsaki vožnji!«

Oddaj komentar