Opozorilo: Za naš del Slovenije za popoldne izdano oranžno vremensko opozorilo!

FOTO: Pixabay.com

Agencija RS za okolje (Arso) je za sever Slovenije za popoldne izdala oranžno vremensko opozorilo pred močnejšimi krajevnimi nevihtami. Opozorilo za severozahod države velja od 19. ure, za severovzhod pa od 18. ure. Lokalno so možni močnejši nalivi s točo, močnejši sunki vetra in udari strel, ob hudourniških vodotokih pa so možne poplave, opozarja.

Na zadnje vremenske modele, ki kažejo, da bodo od danes zvečer do srede možne močnejše nevihte, je sicer v že v nedeljo zvečer na Twitterju opozoril vremenoslovec Blaž Šter z Arsa. Sprva bodo glavna nevarnost močni sunki vetra in toča, od torka popoldne pa tudi dolgotrajni nalivi.

Za torek je Arso oranžno vremensko opozorilo pred neurji izdal za celotno Slovenijo

Poleg nestabilnosti v ozračju naj bi bilo tokrat striženje vetra, ki spodbuja razvoj ekstremnih pojavov, še bolj izrazito kot v minulem tednu, ko je niz nevihtnih linij povzročil razdejanje v številnih delih države. Na spletni strani Ciklon.si ob pričakovanih prehodih nevihtnih linij opozarjajo pred nevarnostjo orkanskih vetrov.

Ravno omenjeno močno striženje vetra grozi tudi severni Italiji, kjer so v minulem tednu nastajale intenzivne in uničujoče nevihtne celice ter se nato premikale proti Sloveniji in Hrvaški. Podobno naj bi se dogajalo tudi tokrat.

Za torek je medtem Arso oranžno vremensko opozorilo pred neurji izdal za celotno Slovenijo. Ob tem opozarjajo, da bo v torek in v noči na sredo ob intenzivnih in dolgotrajnejših nevihtah z nalivi v večjem delu države verjetno razlivanje hudourniških vodotokov in manjših rek. Pri tem bo poplavljala tudi padavinska in zaledna voda.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar