Odpoklicali papirnate serviete Matis Napkins

Zveza potrožšnikov Slovenije je objavila odpoklic papirnatih serviet Matis napkins zaradi presežka koncentracije primarnih aromatskih aminov. V primeru, da imate te serviete doma, jih ne uporabljajte.

Vzrok za odpoklic je v analitsko določeni koncentraciji primarnih aromatskih aminov v hladnem vodnem ekstraktu, na podlagi katere je bila izdelana ocena tveganja. Ugotovljeno je bilo, da vzorec predstavlja nesprejemljivo tveganje za zdravje odraslih in otrok.

 

Zveza potrošnikov Slovenije svetuje, da če imate te serviete doma, jih ne uporabljajte. Lahko jih vrnete v trgovino, upravičeni pa ste tudi do povrnitve kupnine.

V informaciji o odpoklicu ni zapisano, katere aromatske amine so v izdelku našli. Gre za spojine, ki so na seznamu ECHA, ker so: karcenogene in/ali mutagene in/ali motiljo delovanje žlez z notranjim izločanjem. Aromatski amini so zelo velika skupina kemikalij in imajo zelo široko uporabo, npr. uporabljajo jih v industriji plastike in pesticidov. Vsebuje jih tudi hrana na žaru, če je preveč pečena.

Oddaj komentar