Obisk centralne čistilne naprave kot potrditev strokovnosti dela

Centralna čistilna naprava Maribor. Vir: Družba Aquasystems

Centralno čistilno napravo Maribor (CČN Maribor) v Dogošah so obiskali predstavniki krajevnih skupnosti Občine Šentilj. Po mnenju družbe AquaSystems je obisk predstavnikov občine priznanje visokim standardom in strokovnosti, s katero družba AquaSystems. upravlja največjo čistilno napravo na celotni trasi reke Drave.

15 predstavnikov krajevnih skupnosti Občine Šentilj se je seznanilo s potekom dela mariborske čistilne naprave. V okviru vodenega ogleda so spoznali delovanje, izkušnje ter praktične pristope, s katerimi družba AquaSystems v okviru vsakodnevnega upravljanja CČN Maribor izpolnjuje najstrožje okoljevarstvene standarde Evropske unije. Leon Lozar, direktor družbe AquaSystems, je izpostavil: »Obisk predstavnikov oddaljene občine razumemo kot potrditev strokovnosti našega dela pri upravljanju Čistilne naprave Maribor. Veseli nas, da je strokovnost, s katero v Mestni občini Maribor, odgovarjamo na problematiko upravljanja z odpadnimi vodami prepoznana tudi izven našega prostora. Ponosni smo, da so predstavniki krajevnih skupnosti Občine Šentilj v nas prepoznali strokovnega sogovornika.” Prednost družbe AquaSystems v slovenskem prostoru je njen dostop do najnovejših globalnih trendov in znanj ter mednarodnih izkušenj na področju ravnanja z odpadnimi vodami, ki ji je omogočen kot delu mednarodne družbe Suez. Svetnik Bojan Belna je podal svoje vtise: »Sistem deluje kot konglomerat, je skupek dobre tehnologije in dela zaposlenih.« Vsi obiskovalci pa so pohvalili urejenost okolice in skrbno vzdrževanje naprave.

Centralna čistilna naprava Maribor. Vir: Družba Aquasystems

Centralna čistilna naprava Maribor
Je največja čistilna naprava na celotni trasi reke Drave in druga največja čistilna naprava v Sloveniji. Skrbi za upravljanje z odpadnimi vodami Mestne občine Maribor, občin Miklavž na Dravskem polju, Duplek in Hoče–Slivnica. V njenem prispevnem območju živi približno 136.000 prebivalcev. Letno sprejme približno 9 milijonov kubikov odpadnih voda in proizvede približno 12.000 ton odvečnega blata, ki je stranski produkt v procesu čiščenja odpadne vode. Izpolnjuje najstrožje okoljevarstvene standarde Evropske unije že od leta 2004, ko je Maribor kot prvo mesto v Sloveniji dobil tudi terciarno stopnjo čiščenja odpadne vode, ki je v prestolnici nimajo niti v letu 2019.

Oddaj komentar