Nova sezona Bralne značke za odrasle v Mariborski knjižnici prinaša bogato izbiro knjig za branje

Vir: pixabay.com

Mariborska knjižnica tudi v letu 2024 pripravlja bralno značko za odrasle. Letošnji nabor knjig združuje pod naslovom Evropska literarna družina, pri čemer v branje ponuja dela tistih pisateljev in pisateljic, ki so prejeli nagrado Evropske unije za književnost.

V letošnjem letu se obeležuje dvajset let, odkar se je Slovenija pridružila tej skupnosti narodov, in med prejemniki te prestižne nagrade sta se v dobri družbi literarnih ustvarjalcev našega kontinenta znašla tudi slovenska avtorica in avtor.

V Bralno značko za odrasle se lahko vključijo vsi uporabniki Mariborske knjižnice. S seznama, ki letos vsebuje 22 naslovov leposlovnih knjig, je za sodelovanje treba prebrati sedem del. Naslove je treba zapisati na poseben obrazec, ki je na razpolago v vseh enotah Mariborske knjižnice in na njeni spletni strani.

Sezona Bralne značke za odrasle se letos začenja s 1. marcem in zaključuje s 15. novembrom, ko je treba izpolnjene obrazce oddati v kateri koli enoti Mariborske knjižnice. Bralno značko za odrasle vsako leto svečano zaključijo z literarnim dogodkom, na katerem udeležencem podelijo diplome in simbolična darilca. Največja vrednost projekta pa je seveda tista duhovne narave, širjenje bralnih obzorji in užitki v druženju s pisano besedo.

Seznam knjig za letošnjo Bralno značko za odrasle, njen koncept in primer bralne mape najdete na povezavi TUKAJ.

Bralna značka
2024. Vir: Mariborska knjižnica

Bralna značka za odrasle je eden izmed projektov Mariborske knjižnice, katerega cilj je vzpodbujanje branja pri odrasli populaciji. Izvajajo ga več kot desetletje, najprej v sodelovanju s Knjižnico Ivana Potrča Ptuj, od leta 2015 pa z lastnim priporočilnim seznamom, ki ga vsako leto oblikujejo tematsko. V vseh letih delovanja Bralne značke za odrasle se je nabrala bogata bera knjižnih predlogov, ki sledijo vsako leto posebej izbrani rdeči niti. Bralci so se tako lahko poglabljali v leposlovna dela, ki se ukvarjajo z medgeneracijskimi razmerji, družinskimi odnosi, s povezavo med filmom in literaturo, našim mestom Maribor in drugimi zanimivimi tematikami.

V lanskem letu so uporabniki Mariborske knjižnice navdušeno posegali po knjigah, s katerimi so se spominjali literarnih klasikov, domačih in tujih književnikov in drugih znamenitih osebnosti, ki so lani obeleževali okroglo obletnico svojega rojstva ali smrti. Vsaj sedem del izmed 27 izbranih naslovov literarnih del je tako lani prebralo 57 bralk in bralcev. Udeleženci, ki so izpolnili bralno mapo, so na zaključnem dogodku Bralne značke za odrasle, Literarni postaji z Andrejem Blatnikom, prejeli potrdilo in simbolično darilo. Knjige, ki so bile vključene v priporočilen seznam, so tudi sicer pritegnile pozornost bralcev, bile so dobro sprejete in bolj izposojane.

Oddaj komentar