Nigrad uradno zaključil zimsko službo

Mariborski Nigrad je v tej zimi opravil 14 akcij posipa in šest akcij pluženja, pri tem pa porabil 1500 ton soli in 1200 ton peska, so ob uradnem izteku zimske službe sporočili iz mariborskega javnega holdinga. Glede na milo zimo je bil obseg aktivnosti nekoliko manjši kot v prejšnji sezoni, skupno pa so zanje porabili skoraj 1,7 milijona evrov.

Z 15. 3. se uradno izteka zimska služba, ki jo v Mestni občini Maribor izvaja Nigrad skupaj s kooperanti in podizvajalci.

Kot so sporočili iz holdinga, ima Nigrad trenutno na zalogi še tisoč ton soli in 600 ton peska, ki bodo počakali na naslednjo zimsko sezono, po koncu tokratne pa se bodo osredotočil na čiščenje cest, požiralnikov in začasnih deponij, urejanje makadamskih cest, odstranitev snežnih količkov in opravljali redna vzdrževalna dela na javnih prometnih površinah.

Medtem se je zimska sezona na Mariborskem Pohorju in Arehu letos končala že 8. marca. V celotni sezoni, ki je trajala od 9. decembra, je Marprom izpeljal 91 smučarskih dni in v tem času naštel skupno 118.000 obiskovalcev, od tega je bila večina smučarjev.

Ker je skoraj vso zimo zaznamovalo neobičajno toplo vreme, ob tem pa je bila ta med najbolj skopimi z naravnim snegom v zadnjem desetletju, je Marprom smučarske proge uredil skoraj izključno s snegom iz sistema zasneževanja.

Kljub nenaklonjenemu vremenu je bila na Mariborskem Pohorju nekaj časa na voljo smuka do doline, na Arehu, kjer je letos začela obratovati nova štirisedežnica Ruška, pa je bila večji del sezone odprta tudi najdaljša proga Pisker. Na Pohorju bodo sedaj v ospredju gorsko kolesarstvo, pohodništvo in druge aktivnosti sezonske narave.

Še do vključno 29. marca pa se bo nadaljevala zimska drsalna sezona v Ledni dvorani, s katero upravlja Šport Maribor. Ta je s sezono 2023/2024 zelo zadovoljen, saj je doslej zabeležil že skoraj 23.400 obiskovalcev, med katerimi so tako rekreativni drsalci kot otroci organiziranih skupin v sklopu športnih dni.

Čeprav aktualne vremenske razmere vplivajo tudi na delovanje sistema daljinskega ogrevanja v upravljanju Energetike Maribor, ta trenutek še ni mogoče točno napovedati, kdaj se bo kurilna sezona uradno končala. Njen zaključek je namreč odvisen od pogoja, da je zunanja temperatura tri dni zapored ob 21. uri višja od 12 stopinj Celzija.

Vir: lokalec.si

Oddaj komentar