Nevarno kolesarjenje po širšem območju Mestnega parka

Kolesarji so si v parku naredili celo skakalnice. Foto: MO Maribor

Z Mestne občine Maribor sporočajo, da so na širšem območju mariborskega Mestnega parka – na Mestnem vrhu, Piramidi in Kalvariji – zasledili sledi kolesarjenja v gozdu, kar je zakonsko prepovedano. Kolesarji so si naredili celo skakalnice.

“Z vožnjo po gozdu delajo kolesarji naravi veliko škodo. Kolesa namreč odstranjujejo gornji sloj zemljine, poškodujejo koreninski sistem dreves, oblikujejo pa tudi kanale, po katerih voda hitreje odteka in s seboj odnaša prst. Ob vsem tem pa kolesarji z divjanjem po gozdu vznemirjajo divjad in druge prostoživeče živalske vrste,” opozarjajo z Mestne občine Maribor in pravijo, da so razmere vse slabše.

Nelegalne kolesarske poti so priljubljene med mladoletnimi kolesarji. Foto: MO Maribor

Mestni park z okolico velja za zavarovano območje in hkrati najbolj obiskano območje. “Zato je neposredno ogrožena tudi varnost ljudi na sprehajalnih poteh. Med sprehajalci je veliko starejših in družin z majhnimi otroki; ker kolesarji dosegajo visoke hitrosti, hkrati pa so tihi, se jim pešci včasih komaj pravočasno izognejo. Srečanja med njimi so pogosto neprijetna, občasno celo nevarna,” sporočajo z MO Maribor in opozarjajo, “da je v naravnem okolju vožnja s kolesi dovoljena le po utrjenih poteh, kot so gozdne ceste (če seveda temu ne nasprotuje lastnik oziroma upravljavec poti). V Mariboru imamo kot dobro alternativo »divjim vožnjam« urejen Bike Park Pohorje. Kolesarje pozivamo, da uberejo ustrezne poti.”

Sporočajo tudi, da policija že izvaja vsakodnevne nadzore na najbolj problematičnih točkah in ugotavlja, “da so te nelegalne kolesarske proge najbolj priljubljene med mladoletnimi kolesarji. V pogovorih z njimi policisti običajno slišijo, da sploh niso vedeli, da je takšno početje prepovedano in da s kolesarjenjem po gozdu škodujejo naravi.” Prav zaradi tega se MO Maribor obrača na starše, da se z mladimi kolesarji o tem pogovarjajo. Bo pa policija to problematiko vključila tudi v vaje za opravljanje kolesarskega izpita osnovnošolcev v četrtem razredu, so še sporočili.

Oddaj komentar