Napovedali ukinitev štipendij za nadarjene, potem pa obrat: želi mariborski župan le pomiriti strasti?

Saša Arsenovič po razglasitvi delnih rezultatov lokalnih volitev 2022

V mariborski politiki je nekaj dni pred novim šolskim letom završalo zaradi napovedane ukinitve občinskih štipendij za nadarjene. Več strank je zaradi tega ostro kritiziralo župana Mestne občine Maribor Sašo Arsenoviča. Ta pa poudarja, da bodo omenjene štipendije nadomestili z novimi, kadrovskimi štipendijami.

Preverili smo, kdo je sprejel takšno odločitev, predvsem pa se poraja vprašanje, zakaj zdaj, ko je šolsko leto že v teku, študijsko pa se praktično čez nekaj dni začenja.

Načrtovano je bilo štipendiranje po obstoječem konceptu, a si je vodstvo očitno premislilo

Na Mestno občino Maribor smo naslovili novinarska vprašanja, da če drži, da razpis bo, ampak bo drugačen, zakaj ta sprememba šele zdaj? Časa za to so imeli celo leto. Na MO Maribor odgovarjajo: “Načrtovano je bilo štipendiranje po obstoječem konceptu, a je bila sprejeta odločitev, da se koncept prenovi, skladno s potrebami na trgu dela.” Povprašamo še, kdo je sprejel to odločitev? “Vodstvo skupaj s strokovnimi službami.”

Gre le za manever? Po informacijah, da štipendij za nadarjene ne bo, je namreč v Mariboru završalo. Je zato župan Saša Arsenovič s tem želel na hitro pomiriti strasti? Na Mestno občino Maribor naslovimo še vprašanja, če bodo potemtakem izplačevali za nazaj? “V kolikor bo mestni svet sprejel ustrezni odlok o kadrovskem štipendiranju in pravočasno proračun za leto 2024, je izplačilo štipendij možno izvesti še za šolsko oz. študijsko leto 2023/24.”

Menijo, da se se prenove lotili pravi čas

Vprašamo jih tudi, če menijo, da je trenutno prvi čas za prenavljanje sistema štipendij za nadarjene – kot rečeno, smo sredi meseca septembra. Odgovor je kratek in jedrnat: “Da.”

Zanima nas tudi, če torej letos  razpis gotovo ne bo razpisan po obstoječem konceptu? “Za leto 2023/2024 je predviden nov koncept štipendiranja. Pripravljajo se pravne podlage oz. ustrezen odlok, ki ga bo MS obravnaval in sprejel predvidoma še v tem letu. Novi sistem štipendiranja bo temeljil na kadrovskih potrebah mesta in podravske regije.”

Ne pozabimo, ob novici, da je Arsenovič letos nadarjenim odvzel štipendije, so v podjetju VBO stvari vzeli v svoje roke in začeli zbirati denar in naprosili podobno tudi ostale podjetnike . Več o tem tukaj. 

Zaposlitev znotraj domačega okolja

Svojo odločitev o t.i. kadrovskem štipendiranju še na Mestni občini Maribor, utemeljujejo: “Sprejeta je bila odločitev, da se aktivno pristopi k novemu konceptu štipendiranja, ki bo zagotavljal partnerski odnos s štipendisti, obenem pa naslavljal dejanske kadrovske potrebe v mestu Maribor in širši regiji ter odgovarjal nanje. Prenoviti želimo politiko štipendiranja na način uvedbe kadrovskih štipendij, da bo sledila potrebam pomanjkanja kadrov v gospodarstvu, javni upravi in na področju medicine.”

Kot pravijo, štipendistom želijo na tak način omogočiti delovne izkušnje in vpetost v delovno okolje še pred prvo zaposlitvijo: “Z novim načinom štipendiranja si Mestna občina prizadeva krog štipendistov razširiti, obenem pa poudarjamo, da se bo znesek, ki je bil do sedaj namenjen štipendiranju tekom prihodnjih proračunskih let zaradi zagotavljanja daljšega obdobja štipendiranja še povečal, vsi ukrepi pa so namenjeni motivaciji dijakov in študentov, da po končanem šolanju nadaljujejo z zaposlitvijo znotraj domačega okolja.”

Oddaj komentar