Največja mednarodna znanstvena konferenca v Sloveniji tik pred vrati

FOTO: Marko Pigac

Vsakoletna največja mednarodna znanstvena konferenca v Sloveniji »Za človeka gre«, letos jubilejna deseta, ki jo organizirata Alma Mater Europaea in Evropska akademija znanosti in umetnosti, napoveduje eminentne govorce in znastvenike.

Med 11. in 18. marcem 2022 bo konferenca posvečena etičnim izzivom digitalne preobrazbe. Potekala bo v studijih in virtualno. Pripravljenih je 60 panelov in okroglih miz ter več kot 250 nastopajočih.

Sodelujoči na konferenci

Prvi dan konference 11. marca bodo nastopili:

Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije,
Maroš Šefčovič, podpredsednik Evropske komisije
Dubrovka Šuica, podpredsednica Evropske komisije in komisarka za demokracijo in demografijo,
Mark Boris Andrijanič, minister za digitalno transformacijo pri Vladi RS,
Janez Cigler Kralj, minister za delo družino in socialne zadeve Republike Slovenije,
Prof. dr. Klaus Mainzer, predsednik Evropske akademije znanosti in umetnosti,
Prof. dr. Mindy Chen-Wishart, dekanja Pravne fakultete Univerze Oxford

Prvi dan konference bodo med drugimi tudi:

Esther – Mary D’Arcy, predsednica evropskega združenja fizioterapije,
Rosette Farrugia – Bonello, direktorica mednarodnega inštituta za aktivno staranje,
Prof. dr. Felix Unger, častni predsednik Evropske akademije znanosti in umetnosti,
Prof. dr. Ivo Šlaus, častni predsednik Svetovne akademije znanosti in umetnosti

Iskanje trajnostne in etične prihodnosti

Digitalna preobrazba predstavlja vključitev digitalne tehnologije na vsa področja in tako bistveno spremeni življenje človeka in delovanje družbe. Najreprezentativnejši znanstveniki z različnih akademskih področij bodo iskali rešitve trajnostne in etične prihodnosti v okvirih izzivov digitalne preobrazbe.

Preučevanje v smeri zelene digitalne preobrazbe

“Digitalna preobrazba zahteva družbeno in humanistično spoznanje za vzpostavitev ravnotežja med hitrim tehnološkim in družbenim razvojem ter solidarno pravičnostjo. V času koronavirusne bolezni se je potreba po digitalni tranformaciji zelo povečala. Predstavlja nov razvojni izziv na vseh področjih. Na Alma Mater Europaea si prizadevamo za preučevanje v smeri zelene digitalne preobrazbe, kjer je ob znanstvenih in tehnoloških pogledih potrebno osvetliti družbene in humanistične vidike ter iskati ravnotežje med hitrim tehnološkim in družbenim razvojem ter socialno pravičnostjo,” pojasnjuje prof. dr. Ludvik Toplak, predsednik Alma Mater Europaea ECM, ki je ena vodilnih slovenskih visokošolskih ustanov na področju digitalizacije in e-izobraževanja.

Osrednje predavanje bo imela dekanja Pravne fakultete Oxford Mindy Chen-Wishart z naslovom “#RaceMeToo: Proti-rasizem se začne doma”.

Združevanje širokih perspektiv znanja in veščin

Namen konference je združiti široke perspektive znanja in veščin v izobraževalnem okolju na področjih zdravja, medicine, socialne gerontologije, socialnega dela, prava, izobraževanja, psihologije, psihoterapije, komunikacije, arhivistike, informatike, filozofije in humanistike ter medsebojno povezati znanstvenike in strokovnjake, ki bodo predstavili svoje ideje in izsledke o interdisciplinarnih in transnacionalnih pristopih.

Oddaj komentar