Na Prešernov dan Pokrajinski muzej Maribor odpira občasno razstavo Na Pohorju

58

Pokrajinski muzej Maribor na praznični Prešernov dan, 8. 2. 2022 ob 12. uri, odpira občasno razstavo NAREJENO NA POHORJU / MADE ON THE POHORJE, avtorice dr. Valentine Bevc Varl.

Skozi fotografije Tomaža Lauka in z izborom steklenih predmetov predstavlja dediščino
steklarstva na Pohorju, ki je tu živelo od 17. do začetka 20. stoletja. Na ogled postavlja
izdelke pohorskih steklarjev iz bogate zbirke stekla Pokrajinskega muzeja Maribor.

“V zbirki hranimo več kot 4000 kosov stekla, od tega je približno tretjina izdelanega v pohorskih steklarnah, velik del pa predstavljajo izdelki steklarne Steklarska nova, ki je bila nekoč sestavni del steklarske šole v Rogaški Slatini. Del slednjih je razstavljen v odprtem depoju stekla v muzejski Grajski kavarni,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Pohorsko steklo hranijo različni muzeji v Sloveniji in tujini, največja zbirka pa je v
Pokrajinskem muzeju Maribor. Med ohranjenimi predmeti prevladuje uporabno steklo, predvsem pivsko posodje in lekarniško steklo.

Iz druge polovice 19. stoletja in začetka 20. stoletja so ohranjeni deli svetil, steklene oljenke, bazeni za petrolejke, svečniki, vrtne dekorativne krogle in razni uporabni predmeti, pa tudi embalažno steklo, izdelano po željah naročnikov. Kljub temu, da so pohorske steklarne izdelovale veliko okrašenega stekla, se ga je ohranilo le malo.

Predvsem v steklarnah Langersvald, Benediktov dol in Josipdol so izdelovali kakovostno brušeno in gravirano steklo. Najpomembnejše kose hranijo v Tehniškem muzeju na Dunaju, nekatere pa poznamo le iz pisnih virov. Predvsem v prvi polovici 19. stoletja so se ti izdelki lahko primerjali z izdelki sočasnih čeških, nemških, francoskih in angleških steklarskih središč.

Največ okrašenih predmetov je iz steklarne Josipdol. Posebnost pohorskega steklarstva so predmeti stiskani v reliefni kalupi, ki jih je v 40. letih 19. stoletja v svojih steklarnah pričel
izdelovati Benedikt Vivat.

Z občasno razstavo NAREJENO NA POHORJU / MADE ON THE POHORJE se
Pokrajinski muzej Maribor pridružuje vseslovenskemu projektu Po stekleni poti/Along
the Glass Trail, s katerim Slovenija sodeluje v Mednarodnemu letu stekla 2022, ki ga je
na pobudo raziskovalcev stekla, mednarodnih organizacij in muzejev iz 78 držav
razglasila Organizacija združenih narodov. Namen mednarodnega leta stekla je
promocija znanstvenega, kulturnega in ekonomskega pomena stekla.

V Pokrajinskem muzeju Maribor si bo na kulturni praznik mogoče brezplačno
ogledati stalne in občasne razstave. Zaradi aktualnih epidemioloških razmer tradicionalnih vodenih ogledov stalnih razstav tokrat ne bo.

Oddaj komentar