Na pokopališčih Pobrežje in Dobrava sprožili postopek za odvzem grobnih mest

Vir: arhiv Lokalec.si

Ta mesec se je pričel postopek za odvzem grobnih mest 147 najemnikom na pokopališču Pobrežje in štirim najemnikom na pokopališču Dobrava, ki so grobove bodisi opustili, računov grobnine za grobno mesto niso plačali že najmanj tri leta oziroma niso javili spremembe naslova, tako da jim računa za grobnino ni mogoče vročiti že najmanj tri leta.

Grobna mesta, za katera je začet postopek odvzema, so javno objavljena na info točkah pokopališča Pobrežje in Dobrava. Istočasno so na grobna mesta nameščene tablice – obvestila o začetku postopka odvzema grobnega mesta. Skladno z Odlokom o pokopališkem in pogrebnem redu na območju Mestne občine Maribor bo po končanih postopkih Pogrebno podjetje Maribor opuščene grobove preuredilo tako, da se bodo izdelali temelji za nagrobnik, skladno z načrtom razdelitve na pokopališčne oddelke in grobove. Po končanih postopkih bo Pogrebno podjetje Maribor razpoložljive grobove ponudilo novim najemnikom ter s tem še naprej zagotavljalo kakovostno vzdrževanje in ustrezen razvoj pokopališč v mesto spomina. S tem bomo omogočili, da ljudje pridobijo grobna mesta
na mestnem pokopališču Pobrežje, ki nima možnosti širitve, predstavlja pa pomemben kulturno zgodovinski spomenik mesta.

Pogrebno podjetje Maribor je upravljavec dveh najpomembnejših pokopališč v mestu: Pobrežja in Dobrave. S podjetja sporočajo: “Zaradi pomena, ki ga imajo pokopališča za našo družbo, vsako leto vlagamo veliko sredstev v ohranjanje in osveščanje o kulturni dediščini, uporabo okolju prijaznih tehnologij, posodobitve in obnove infrastrukture. Eden izmed virom financiranja infrastrukturnih projektov pokopališča predstavljajo tudi grobnine (prej imenovane najemnine grobov). Ob tem ne smemo zanemariti dejstva, da so primerjalno gledano grobnine v mestu Maribor med najnižjimi v Sloveniji. Pri določanju višine grobnine se namreč še vedno močno upošteva socialni vidik. Opuščanje grobov, posledično tudi neplačevanje grobnine, predstavlja problem vsakega upravljavca pokopališč. V skladu z Odlokom MUV št. 8/96 in MUV 13/2001 je upravljavec pokopališča dolžan grobno mesto, za katerega ni sklenjena najemna pogodba in ni plačana grobnina najmanj tri leta, le to tudi odvzeti.”

Oddaj komentar