Možnost pridobitve štipendije tudi za triletni poklicni program gastronom-hotelir

Na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Maribor (SŠGT Maribor) pozdravljajo dosežek delovne skupine za reševanje problematike kadrov v gostinstvu in turizmu, ki je uspela s svojim predlogom in omogočila, da bodo z novim šolskim letom 2022/23 tudi dijaki triletnega poklicnega programa gastronom-hotelier prejemali štipendije za deficitarne poklice.

Štipendijo bodo v šolskem letu 2022/2023 lahko pridobili dijaki za ta poklic, ki bodo prvič obiskovali 1. letnik. “Verjamem, da so razpisane štipendije lahko motivacija za bodoče dijake, hkrati pa to potezo vidim kot signal, da si tudi gospodarstvo prizadeva za dvig ugleda poklicev v gostinstvu in turizmu,” je povedal ravnatelj SŠGT Maribor Dušan Erjavec. “Verjamem, da bo panoga, ki jo je epidemija najbolj prizadela, posledice pa čutimo tudi v izobraževalne ustanove, prepoznala pomen izobraženega kadra in ga v bodoče tudi ustrezno nagrajevala.”

Poklicno pot lahko začnejo takoj po koncu šolanja

Na SŠGT Maribor zraven štiriletnega programa gastronomije in turizma, ki ga dijaki zaključijo s poklicno maturo, in nižjega poklicnega izobraževanja smeri Pomočnik v biotehniki in oskrbi, izobražujejo tudi po omenjenem triletnem programu poklicnega izobraževanja gastronomske in hotelirske storitve, ki ga dijaki zaključijo z zaključnim izpitom. Poklicno pot lahko takoj po koncu šolanja začnejo v kuharstvu, strežbi ali gostinskemu hotelirstvu. S takšno izobrazbo se lahko zaposlijo v različnih gostinskih in turističnih podjetjih, v hotelih ali restavracijah, gostiščih s sobami, penzionih, družinskih hotelih ali na turističnih in izletniških kmetijah. Lahko pa se odločijo in izobraževanje v stroki nadaljujejo, kar jim je omogočeno v programu za gastronomskega tehnika (t. i. 3+2 program).

V prihodnjem šolskem letu bo dodeljenih do 1000 štipendij

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije je na svoji spletni strani že objavil javni razpis za pridobitev štipendije za deficitarne poklice za šolsko leto 2022/2023, torej tudi štipendije za bodoče dijake triletnega poklicnega programa gastronom-hotelir. V prihodnjem šolskem letu bo dodeljenih do 1000 štipendij. “Poklici, za katere izobražujemo na SŠGT Maribor, so iskani, službe pa praktično takoj po zaključku srednješolskega izobraževanja zagotovljene. Zdaj postaja vse bolj očitno tudi, da postajajo poklici v gostinstvu in turizmu tudi bolj cenjeni,” je prepričan Dušan Erjavec.

Oddaj komentar