Možnost omejitve gibanja na območje upravne enote

Parlament. Vir: Google maps

Vlada bo danes razpravljala o možnosti morebitne sprostitve omejitve gibanja na občine, pri čemer pa se bo po besedah vladnega govorca Jelka Kacina odločila za tako rešitev, ki bo najbolj ustrezala epidemiološki sliki. “Ta po celi državi ni enaka, pa tudi občine niso enako velike,” je dejal. Med možnostmi je navedel omejitev gibanja na območje upravne enote.

Kacin na novinarski konferenci ni hotel ugibati, za katero od možnosti pri sprostitvi omejitve gibanja na občine se bo vlada odločila. Poudaril pa je, da ne ve, ali se bo vlada odločila, da gibanje sprosti danes, po praznikih ali po 11. maju. “V primeru, da bi se to zgodilo z jutrišnjim dnem, bomo javnost obvestili danes,” je poudaril.

Med morebitnimi scenariji je sicer Kacin izpostavil omejitev gibanja na območje upravne enote. Vlada se pri strategiji za izhod iz epidemije in krize opira na lastno stroko in lastno znanje, kar se je po Kacinovih besedah izkazalo za zelo uspešno. Obenem pa država primerja prakse in izkušnje z drugimi državami, je dodal.

Nove korake v strategiji sproščanja varovalnih ukrepov je sicer vlada sprejela že v torek. Vnesla je nove spremembe v odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev. Od 4. maja bo tako izključno na terasah in vrtovih gostinskih lokalov dovoljena strežba. “Gre za korak, ki ga bomo v vse lepših in toplejših dneh zagotovo veseli, a ob tem bo ključna maksimalna pozornost na vse varnostne ukrepe, tako s strani zaposlenih kot strank,” je dejal. Od 4. maja bodo prav tako lahko odprte storitve izdelave in popravil na področju tekstilne, obutvene in usnjarske dejavnosti, izdelava ključev, fotografske dejavnosti, fotokopirnice, urarstva in zlatarstva. Poleg frizerskih in kozmetičnih salonov bodo možne tudi masaže in pedikure, je še povzel vladni govorec.

Slika je simbolična

Od danes pa so dovoljene storitve nepremičninskega posredovanja, lahko so odprte knjižnice, galerije, muzeji in dimnikarske storitve. “To pa ne pomeni, da gre za obveznost odprtja. Če je za pripravo potreben kakšen dan več, je to ne le razumljivo, ampak tudi pomembno,” je poudaril. Kacin sicer verjame, da so imela vodstva knjižic tedne časa, da so razmislili o ukrepih, ki jih bodo izvajala.

To nedeljo so trgovine z živili dopoldan odprte

Kacin je danes še povedal, da bodo kljub temu, da prodajalne ob nedeljah in dela prostih dnevih ostajajo zaprte, lahko tiste, ki prodajajo v pretežni meri živila, v nedeljo, 3. maja, odprte med 8. in 13. uro . S tem se želi vlada izogniti nakupovalni gneči pred in po prvomajskih praznikih.

Brez komentarja na odprtje cerkva za bogoslužje

Dotaknil se je tudi napovedi Slovenske škofovske konference (SŠK), da se bodo v ponedeljek odprla vrata slovenskih cerkva za udeležbo vernikov pri svetih mašah in drugih bogoslužjih. Kot je poudaril, kot vladni govorec tega ne komentira, saj sta cerkev in država ločeni, si je pa ukrepe SŠK prebral in ocenjuje, da so natančno in celovito pripravljena.

O odprtju vrtcev in šol

Glede odprtja vrtcev, šol in srednjih šol pa vlada po Kacinovih besedah še nima odgovora. Pristojno ministrstvo mora po njegovih besedah najprej pripraviti modele uresničevanja odločitve, da se ponovno zažene delo v teh ustanovah, vse to pa je zahteven zalogaj. “To, kar vemo je, da matura bo in da se razmišlja o načinu in pogojih, kako bi maturantom pred maturo omogočili še nekaj priprav,” je dejal.

Slika je simbolna.

V zvezi s sproščanjem ukrepov, ki jih je za zajezitev epidemije sprejela vlada, se je danes oglasil tudi vodja opozicijske LMŠ Marjan Šarec. Kot je zapisal na Facebooku, se “zadeve odpirajo stihijsko, brez načrta”. “Zakaj cerkve, kjer se zbira veliko ljudi, tudi rizične skupine, prehod med občinami pa še vedno ne? Tudi javnega prometa še vedno ni. Ne želimo, da se vse odpre takoj, želimo pa izvedeti, kakšni so načrti (če so), da se ljudje lahko pripravijo,” je pozval prvak LMŠ.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar