Ministri bodo danes odločali o dodatni finančni injekciji vojske

Vir: Facebook Slovenska vojska

Vlada bo danes obravnavala zakonski predlog o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski, s katerim vojski med letoma 2021 in 2026 namenja 780 milijonov evrov. Večina teh sredstev bi bila namenjena nabavam oklepnih vozil za vzpostavitev srednje bataljonske bojne skupine, načrtovan je tudi nakup letala in dveh helikopterjev.

Temeljni cilj predloga je zagotavljanje finančnih sredstev v načrtovanem obsegu in po načrtovani dinamiki. Tako bo od 780 milijonov evrov v prvih dveh letih vojski namenjeno po 100 dodatnih milijonov evrov letno, v nadaljnjih štirih pa po 145 milijonov evrov.

Predlog bo omogočal sklepanje večletnih pogodb pri zagotavljanju oborožitvenih sistemov in vojaške opreme, vendar pa obveznosti za posamezno leto ne bodo mogle presegati letnih omejitev.

Ministrstvo za obrambo bo moralo o investicijah v Slovenski vojski obveščati slovenska podjetja, ki delujejo v obrambnem sektorju, da se bodo ta lahko pripravila na morebitno sodelovanje v projektih. Vlada pa bo morala vsako leto poslankam in poslancem DZ poročati o izvajanju zakona, in sicer najpozneje do konca maja za preteklo leto.

Predlog zakona sicer vsebuje vsega osem členov, natančnejši seznam investicij pa je objavljen v obrazložitvah. Levji delež predvidenih investicij bo po predlogu namenjen oblikovanju srednje bataljonske bojne skupine oz. nabavi vozil 8×8 in 4×4, in sicer 408 milijonov evrov.

Več kot 100 dodatnih milijonov evrov bo v prihodnjih šestih letih namenjenih tudi področju vojaškega letalstva. Prednostni cilj na tem področju je nabava transportnega letala in dveh helikopterjev za podporo specialnim silam. Na brniškem letališču naj bi nastal nov hangar, vanj pa bodo preselili tudi vladno letalo Falcon.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar