Mestni svetniki s soglasjem za sklenitev sodne poravnave glede žičniških naprav na Pohorju

Mariborski mestni oblasti bo, kot kaže, vendarle uspelo rešiti dolgoletni spor s stečajnim upraviteljem Športnega centra Pohorje Dragom Dubrovskim glede plačila nadomestila za predčasen odvzem koncesije po stečaju omenjenega nekdanjega upravljalca žičniških naprav na Pohorju. Mestni svetniki so namreč dali soglasje za sklenitev sodne poravnave.

Kot sta na včerajšnji seji mestnega sveta pojasnila župan Saša Arsenovič in odvetnik Gregor Živko, so v sklopu pogajanj dosegli načelni sporazum, po katerem bo občina plačala šest milijonov evrov nadomestila, hkrati pa so se v paketu dogovorili še za odkup žičnic na Arehu, ki jih bo v višini 1,4 milijona evrov kupilo javno podjetje Marprom.

Po Arsenovičevih besedah so bila pogajanja težka, a, kot kaže, uspešna, saj so blizu dogovora. Glede plačila v letu 2021 – to je tudi najbolj skrbelo svetnike, ki so na koncu vseeno skoraj soglasno potrdili soglasje – naj bi se še pogovarjali z državo, saj želijo, da ne bi dolgoročno obremenilo občinskega proračuna, je povedal župan.

“Sicer pa se bomo velikega bremena rešili z bistveno nižjim zneskom od prvotnega,” je dogovor še pospremil Saša Arsenovič, ki naj bi že na torkovem sestanku z gospodarskim ministrom načel tudi to temo.

Vlado Šega iz Levice, pravi, da to ni optimalna rešitev. “Seveda je to kar so dosegli napredek proti tistemu kar je bilo. Ampak ne moremo infrastrukture, ki se je tu gradila sedaj odkupovati od države.”

V Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) kot običajno o morebitnem dogovoru molčijo, saj da podrobne vsebine pogajanj pred dokončno odločitvijo pristojnih organov vseh deležnikov ne morejo komentirati. So pa za STA potrdili, da so njimi in Mestno občino Maribor ter družbo Marprom potekala pogajanja glede višine nadomestila za izločene žičniške naprave na Mariborskem Pohorju, kakor tudi glede nakupa žičnic, nepremičnin in pripadajočih pravic na območju Areha.

Mestna občina Maribor je žičniške naprave skupaj z gondolo ob stečaju Športnega centra Pohorje leta 2014 izločila iz stečajne mase, da bi rešili smučarski turizem, pa je upravljanje takrat prevzelo javno podjetje Marprom, ki se je dotlej ukvarjalo zgolj z izvajanjem mestnega avtobusnega prometa. Dubrovski je zato od občine terjal plačilo vrednosti izločenih naprav v stečajni masi.

Sodni postopki, različne cenitve in neuspešni poskusi mediacije so trajali več kot tri leta, a jim kljub sodelovanju DUTB kot ločitvenega upnika v prejšnji sestavi občinskega kabineta ni uspelo najti skupnega jezika.

Stečajni upravitelj je od občine sprva terjal kar 17 milijonov evrov, kolikor znaša knjigovodska vrednost premoženja, pozneje so v sklopu pogajanj prišli na okoli sedem milijonov evrov, a občina tudi na to ni pristala.

Poravnava neposredno z DUTB

Mariborsko sodišče je lani odločilo, da je občina dolžna plačati 13,2 milijona evrov nadomestila, a je slednji uspelo s pritožbo na višjem sodišču. Propadel je tudi drugi poskus mediacije, zdaj pa se je župan Arsenovič vendarle uspel dogovoriti za poravnavo neposredno z DUTB.

Če bo do končne sklenitve dogovora prišlo, bo to odprlo tudi vrata dokončnemu zaključku stečajnega postopka propadlega turističnega ponudnika na Pohorju. V stečajni masi so namreč zgolj še omenjene areške vlečnice, ki jih je Dubrovski skušal prodati že desetkrat. Nazadnje konec avgusta, ko jih je ponujal prav za 1,4 milijona evrov, a zanimanja ni bilo.

Takrat je tudi napovedal, da informacije o morebitnem dogovoru pričakuje v nekaj tednih, saj bo v nasprotnem primeru moral razpisati še 11. dražbo. Na njej bi premoženje, ki ga je prvič ponujal za kar 11,4 milijona evrov, moral ponuditi za okoli milijon evrov, pri čemer je opozoril, da bi se v tem primeru dražbe že lahko udeležil kakšen špekulant, ki bi odkupil naprave in ključne dele žičnic odpeljal drugam.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar